En ole itse mikään innokas hyötykasvien kasvattaja, mutta kyllä meillä jotain syötävääkin pihassa kasvaa. Perinteisten marjapensaiden ja omenapuiden lisäksi minulla on kasvulavoissa aina jotain hyötykasvia kasvamassa. Valkosipuli, purjo ja tavallinen keltasipuli tai punasipuli ovat sellaisia, joita yleensä aina kasvatan. Tänä vuonna minulla on lavoissa myös tomaattia, lehtikaalia, varsiselleriä ja persiljaa. Alkukesästä oli myös surullisen kuuluisaa pak-choita, pinaattia, varsiparsakaalia ja sareptansinappia. Osa niistä innostui kukkimaan kesken kaiken ja lopetti kasvunsa siihen. Onneksi talvikylvölaatikoista löytyi paikkatarpeita ja sain laatikoihin taas uutta kasvatettavaa.
Viime kesänä kaivoin mansikat ylös lavoista ja lisäsin reilusti uutta multaan, kun taimet olivat ihan liian syvällä lavoissa mullan painuttua. Laitoin niille katteeksi hakettamiani perennanvarsia, ja ne ilmeisesti sietivät uuden katteensa ihan hyvin, koska tänä kesänä marjaa tuli kivasti. Taimien nostosta seurasi sellainen ongelma, ettei verkkokansien korkeus enää riittänytkään. Ja marjojen alkaessa kypsyä tulikin hätä käteen. No, kätevä emäntähän keinot keksii. Otin kaaleille ompelemani verkon, jonka suojissa ne olivat kasvaneet siihen asti, ja siirsin sen mansikoille. Tökkäsin nuo sähkösuojaputket vain multaan reunojen sisäpuolelle ja se oli siinä. Verkko oli helppo nostaa poiminnan ajaksi syrjään ja laittaa taas takaisin. Eikä lehtikaalejakaan ole ötökät näin pitkällä kesää enää niin kovasti reijittäneet, vaikkei niillä ole verkkoa suojana ollutkaan. Ihmettelen kylläkin, etteivät puput ole käyneet pistelemässä niitä suihinsa!
![]() |
Pestyt 'Annabelle't. |
Keväällä sain puutarhaystävä Mallalta kaksi malabarinpinaatin tainta. Aluksi kasvatin niitä sisällä, kunnes siirsin ne ilmojen lämmettyä kasvihuoneeseen. Siellä ne ovatkin viihtyneet ihmeen hyvin, vaikka helteillä kasvihuoneen lämpötila on joka päivä kivunnut sinne viiteenkymmeneen, mihin asteikko loppuu. Lattianrajassa on onneksi ollut viisitoista astetta viileämpää, mutta hurjia lämpötiloja silti!
Malabarinpinaatit ovat melkoisia takertujia ja kiipeilijöitä. Olen kasvihuoneessa saanut irroitella niiden lonkeroita milloin tomaatista, milloin hyllyköstä. Tänään ne olivat kietoutuneet toisiinsa niin lujasti, että jouduin muutaman lonkeron katkaisemaan saadakseni ne irti toisistaan.
![]() |
Myös nuput ovat koristeellisia. |
Tänään sitten kunnostauduin myös tässä syömisasiassa. Tein itselleni pannulla paistoksen, johon laitoin malabarinpinaatin lisäksi lehtikaalia, sipulin varsia ja tomaatteja. Maustoin suolalla, mustapippurilla, ruokosokerilla ja sitruunalla. Lopuksi sekoitin kaiken kruunuksi lusikallisen creme fraichea. Ja kyllä oli hyvää!
![]() |
Tällä otoksella en taatusti voittaisi ruokakuvauskilpailua, mutta maistui paremmalle kuin näyttää! |
Basilikaa kasvatan myös joka kesä montaa sorttia. Basilika ei ole vain ihana mausteyrtti, mutta myös todella kaunis koristekasvi. Pensasbasilikaan ihastuin ikihyviksi viime kesänä, samoin kävi koristechili 'Bolivian Rainbow'n kanssa. Molemmat ovat minulla ihan koristekasveina. Pensasbasilikaa saatan joskus laittaa myös ruokaan, mutta harvemmin. Siihen tarkoitukseen minulla kasvaa purppurabasilikaa sekä kaneli- ja thaibasilikaa. Myös erilaisia minttuja minulla on kasvamassa ruukuissa.
![]() |
Koristechili 'Bolivian Rainbow', pensasbasilika ja ihan edessä inkivääriminttu. |
![]() |
Kanelibasilika. |
Tomaatit pärjäävät meillä ulkona huomattavasti paremmin kuin paahtavan kuumassa kasvihuoneessa. Kasvulavassa ruukkutomaatit 'Vilma' ja 'Venus' alkavat kypsyä. Ne on istutettu sekaisin samettikukkien kanssa. Basilikaakin välissä oli, mutta ne ovat tuonne viidakkoon varmaan tukehtuneet. Meikäläisen tomaattiviljelyksistä ei paljoa jälkipolville ole kerrottavaa. Joka vuosi aina ihmettelen, miksi minun on pakko yrittää tomaattia kasvattaa, kun se ei minua oikeastaan edes kiinnosta koko kasvi?!
Mutta onhan se hieno tunne poimia omakasvattama tomaatti suoraan kasvista suuhun. Ehkäpä se onkin siinä se salaisuus!
![]() |
'Sungold'it kypsyvät talon seinustalla isoissa ruukuissa. |
Samoissa perunankaivuuhommissa minäkin viime viikolla. Samoja upean puhtaita, terveitä ja uskomattoman sileäkuorisia Annabelloja on ilo kaivaa ja pesaista kattilaan. Kiva kun kuvasit perunamaan. Sama ihmettely minullakin, että mikä perunoita vaivaa, kun roikkuvat. Hieman aikaisemmin ihmettelin, kun eivät ala kukkia ollenkaan. Sitten selvisi, että eivät kaikki lajikkeet tosiaan kuki. Minulla oli perunaa ensimmäistä kertaa istutettuna. Tulee varmasti olemaan jatkossa valikoimassa, vaikka tilaa viekin laatikoissa.
VastaaPoistaTaitaa olla monella perunan kaivuut nyt mielessä😄Minä en niinkään ihmetellyt tuota lakoamista, vaan hailakkaa väriä varsissa ja lehdissä. Yleensä perunan varret ovat meillä jossain vaiheessa aina maanneet maata pitkin. Mukava saada edes muutama omakasvattama peruna syöntiin!
PoistaHerkullisen näköisiä ovat vadelmat ja perunat. Paljonhan erilaisia syötäviä kasvatatkin.
VastaaPoistaNo joo, vaikka kuvittelenkin olevani enemmän se kukkatarhuri😅
PoistaKasvihuone, varsinkin omani, joka on pienen pieni, on todellakin ollut ongelmallinen helteillä, mitään ei tapahdu. Siirsin amppelitomaatin ulos ja vasta nyt tomaatit alkavat punastua. Kurkutkin jatkavat kasvuaan pahimpien helteiden mentyä.
VastaaPoistaMeillä lasinen kasvihuone on kasveille suorastaan polttouuni helteisinä, aurinkoisina päivinä☹️
PoistaTäydellisiä vattuja ja perunoita. Hyötykasvimaasi näyttää muutenkin rehevältä. Malabrianpinaatti on kaunista katsellakin, varmasti myös herkullista. Paistoksesi kuva nosti veden kielelle.
VastaaPoistaHyötykasvien kasvun seuraaminen, sadon korjaaminen ja syöminen on kokemuksena niin hieno, että jo sen vuoksi sitä tulee tehtyä. Taloudellista merkitystä muutamalla tomaatilla ja herneillä ei ole. Jos on kukkaihminen, sitten on kukkaihminen. Se on yhtä luvallista ja arvokasta siinä missä tomaattien kasvattaminenkin.
Juu, en minäkään halua ihan kokonaan pitäytyä kukkien kasvatuksessa. Hyötykasvien kanssa puuhastelu on välillä hyvinkin antoisaa, välillä menee hermot! Mutta kyllä ne omasta maasta saadut sadot maistuvat makealle😊
PoistaOlipa todella mielenkiintoinen hyötykasvipostaus ja herkkua niistä olet ruuaksi laittanutkin! Komeita perunoitakin! Meillä tuo yläkerran isäntä lasketteli vettä niin, että perunat kaatuilivat ja nyt on versoruttoa eli niittohommia tiedossa. Tuo keltainen vattu kiinnostaa kovasti!
VastaaPoistaMeillä iski rutto perunan varsiin viime kesänä, mutta itse perunat säilyivät, kun katkoin heti varret. Nyt oli vain tätä kummaa aneemisuutta liikkeellä lehdissä. Lieneekö kesäkuun vesisateet huuhdelleet ravinteet lavasta?!
PoistaHarmi, kun en tiedä tuon keltaisen vatun lajiketta. Se on hyvän makuinen.
Onpa hienoja ja kauniita hyötykasveja. Ihanat perunat! Tuo paistoksesi näyttää ja kuulostaa siltä, että se on erittäin hyvää. Rakastan tuollaisia kasvispöperöitä. Itse teen tuontapaisia mangoldeista, kunhan kasvavat. Jos kasvavat.
VastaaPoistaVoi, minä rakastan tomaattia ja olen harmitellut vuosia sitä, ettei ole kasvihuonetta. Tänä keväänä tajusin, että koska olen saanut pihan aidattua peuroilta ilmeisesti riittävän tiiviisti, voisin laittaa tomaatin vain isoon ruukkuun mustan vajan seinustalle. Hankin keväällä taimen ja voi että, miten ihania pikkuruisia keltaisia kirsikkatomaatteja sieltä saa nyt hakea! Ensi keväänä ostan kaksi taimea.
Olen itsekin kaikenlaisten kasvispöperöiden ystävä. Niitä on helppo tehdä ja ovat maistuvia! Ja niihin on helppo hukata kaikki vähän nahistumassa olevat kasviksetkin.
PoistaMeillä tomaatteja ei edes voi kasvattaa kasvihuoneessa, joka on kuin pätsi helteellä! Lämpöä keräävällä seinustalla niitä onkin hyvä kasvattaa😊
Lämpimät itsekasvatetut tomaatit ovat ihan parhaita:)
VastaaPoistaJa paistoksesi aineskset kuulostavat siltä, että se oli varmasti maistuvaa!
Juu, on se kiva napsia tomaatteja suuhunsa puutarhassa touhutessaan!
PoistaIhanasti satoa! Minulla jää hyötyviljely ihan minimiin, tänä vuonna ei tullut laitettua perunaakaan.
VastaaPoistaMinäkin olen enemmän kyllä kukkatarhuri😊
Poista