Runsas kuukausi sitten alkuun laittamani bokashin multatehdas valmistui. Tai ainakin melkein. Fermentoitumisaika taisi jäädä päällimmäisillä kerroksilla pikkuisen liian lyhyeksi tuon ämpärin täyttövaiheen jälkeen. Multatehtaassa oli nimittäin aika paljon vielä "sattumia" kuukaudenkin päästä sen aloittamisesta. Osa massasta oli ämpärin pohjalta melko märkää, mikä ei ole multatehtaalle oikein hyvä asia. Kostuttelin multatehdasämpärien pintamultaa jossain vaiheessa, kun se alkoi kuivahtaa liikaa (mikä sekään ei ole hyvä asia), mutta en mitenkään erityisen raskaalla kädellä. Mutta tuo osan massan liika märkyyskin on varmasti voinut vaikuttaa multaantumiseen.
Prosessi ei aina suju ihan yhtä hyvin. Mutta mitään peruuttamatonta ei kuitenkaan ole tapahtunut. Sekoittelin kaikkien multatehtaiden mullat isossa muovilaatikossa, jolloin kosteus tasaantui, ja pienin sormin isompia multaantumattomia palasia. Siirsin jotakuinkin valmiin multatehtaan massan vanhaan multasäkkiin ja suljin sen kevyesti. Aika kyllä tekee tehtävänsä, kun massa saa olla vielä hetken itsekseen. Tarkoitus oli antaa valmistuneen mullan jäädä noihin ämpäreihin, joihin alunperin multatehtaat tein, mutta kun ne näyttivät multaantuneen niin epätasaisesti, sekoittelin ne kaikki vielä uudestaan keskenään.
Bokashiämpäriin tuli tällä kertaa vähän vaikeampaa tavaraa, kuten esimerkiksi sinne pilkkomani posliinikukan oksia. Niitä jouduin multatehtaasta poimimaan pois, kun en ollut silpunnut niitä tarpeeksi pieniksi. Samoin nuo viimeksi ämpäriin laitetut paksut kukkien lehdet eivät olleet ehtineet fermentoitua tarpeeksi, jotta olisivat multatehtaassa ehtineet tässä ajassa multaantua. Ulos laitettaessa ne eivät haittaisi tuolla mullan seassa mitään, mutta jos satun käyttämään tätä multaa sisäkasveille, en niille ehkä kuitenkaan halua pieneen purkkiin silkkaa biojätettä laittaa.
Nämä minun pohdiskeluni saattavat aikaansaada sellaisen kuvan, että tämä bokashointi ja multatehtaan teko olisi jotenkin kauhean vaikeaa, mutta haluan vain tuoda esiin omia havaintojani siitä, mitä kaikkea voi tulla eteen ja mitä huomioida. Kaiken kaikkiaan bokashointi on äärettömän helppoa ja mielenkiintoista, kun vain sisäistää muutaman perusasian!
![]() |
Fermentoitu biojäte menossa multatehtaaseen. Nämä viimeksi ämpäriin lisätyt biojätteet eivät ilmeisesti ehtineet hapattua ämpärissä tarpeeksi pitkään ennen multatehtaaseen laittoa. |
![]() |
Valmis multatehdas oli tällä kertaa vähän epätasaisemmin multaantunut kuin yleensä ja "sattumia" oli huomattavan paljon. |
![]() |
Sisäkukille/taimille sekoitan valmiin bokashimullan ihan tavalliseen puutarhamultaan ennen käyttöä. Sekoitussuhdetta en niin tarkkaan mittaile. Ehkä se on noin puolet ja puolet. |
![]() |
Minulla on kellarissa ja kasvihuoneessa näitä vanhoja multasäkkejä uusiokäytössä. Menin välillä jo itsekin ihan sekaisin mikä on käytettyä multaa ja mikä uutta, ja aloin merkitä pussit. |
Tätä multatehdasvaihettahan ei missään nimessä tarvitse tehdä sisällä. Fermentoidun biojätteen voi säilyttää ilmatiiviisti talven yli kevääseen asti ja tehdä multatehtailun ulkona jyrsijäsuojatussa "astiassa", jossa biojätteen voi helposti sekoittaa vanhaan multaan. Tärkeintä on se, etteivät jyrsijät pääse biojätteeseen käsiksi multatehtaassa. Itse olen kokenut helpoimmaksi tehdä multatehtaat tästä syystä sisätiloissa, missä myös lämpötilaa on helpompi valvoa. Noin huoneenlämmössä multaantuminen tapahtuu parhaiten.
Kunnioitettavaa toimintaa! Nostan hattua viitseliäisyydellesi! Itse ostan aika vähän kaupan multaa, komposteista ja maasta saan melkein tarpeeksi.
VastaaPoistaKiitos, kuulostan varmaan ahkerammalta kuin oikeasti olenkaan😂Ihan joka asiassa en ole näin viitseliäs! Omavaraisuus mullan suhteen olisi hieno asia. Itsellä ei ole tontilla tilaa tehdä sellaisia kompostisysteemeitä kuin haluaisin!
PoistaKaikenlainen kompostointi on hyvästä ja kasvit kiittävät.
VastaaPoistaTämä on niin mielenkiintoista luettavaa! Itse kompostoin vanhaan malliin, mutta ihanaa, että on aina vaihtoehtoja ja tätäkin voisin joskus koettaa. Tilasin jo muuten sitä nokkosten fermentoimisliuosta ja hiukan muutakin sieltä Viidakkotohtorilta.
VastaaPoista