On ollut kyllä erikoinen talvi, ja kohta se on virallisesti ohi, kun alkaa maaliskuu. Mutta miltä näyttää puutarhurin helmikuun loppu? Eilen tein pienen katsauksen sekä sisällä että ulkona.
![]() |
![]() |
Viidakkotohtorilta tilasin bokashirouhetta, valmiiksi ladattua biohiiltä ja mikrobiliuosta, jolla fermentoin kesällä rikkaruohoja ja teen hyväntuoksuista nokkoskäytettä. Kaikki nämä kolme käyvät myös bokashiämpäriin biojätteiden hapattamiseen.
Vesisateen tauottua käväisin ulkona. Piha näytti aika lohduttomalta. Talventörröttäjät sojottivat kukkapenkeissä hujan hajan. Lunta oli lämpöasteista ja vesisateista huolimatta silti vielä yllättävän paljon. Rusakoiden ja kauriiden jälkiä ja jätöksiä oli joka puolella. Eniten silti pelkään mahdollisia myyrien tuhotöitä, kun laitoin syksyllä niin paljon tulppaanien sipuleita maahan.
Kasvilavat olivat luopuneet lumipeitteistään ja talvehtivat purkkiarmeijani olivat ilmestyneet näkyviin. Saa nähdä kuinka moni noista selviytyy, kun tapanani on jättää ruukut aina pystyyn talveksi. Ja näköjään viimeisiä en ole jaksanut edes kaivaa kunnolla mullan alle. Pystyssä oleviin ruukkuihin jää usein tuo vesiallas, kun lumi alkaa sulaa, mutta yllättävän hyvin olen tällä tavoin saanut kasvit kuitenkin selviytymään talven yli. Perennat ovat yleensä todella sitkeitä.
Kannoin kellarissa kasvuun lähteneet tulppaanit ja laukat ulos, lisäsin multaa päälle ja laitoin ne kylmälavaan muiden talvehtijoiden seuraan pakkaspeitteiden alle.
Talvikylvölaatikkoni ovat vieläkin melko hyvin pysyneet lumen alla. Terassilla on yksi laatikko, johon laitoin sisällä kuukauden päivät ennen ulos tuontia viettäneet ruukut. Eli ne lämmin-kylmä-lämmin -käsittelyä kaipaavat perennat.

Kurkistin myös kasvihuoneeseen, kun oven sai helposti suojasäällä auki. Siellä olevat hyllyköt huputin valmiiksi jo syksyllä kevättä varten. Niihin on kiva tuoda pikkutaimia jo hyvinkin aikaisin keväällä. Viime kesäistä multaa on muutama pussi jäljellä ja vanhaa multaa talteen otettuna nurin käännetyissä multasäkeissä. Vähän kun tavaroita järjestää uuteen asentoon, on kaikki valmista kevään taimia varten.
![]() |
Tulppaanitkin piipottelivat jo helmikuulla ylös talon edustan kukkapenkissä! |
Mitähän maaliskuu tuo tullessaan?
Hyvän valmistauduttu tarvikkein. Tuo kasvihyllykön huputus valmiiksi on myös todella fiksua! Siellä on oikein taimitehdas. Toivottavasti kaikki menee ja kasvaa hyvin! Minulla on samanlaisia ledessä lilluvia taimiruukkuja talvisin, yllättävän hyvin ne kestävät. Viime talvi oli kyllä poikkeus, taisivat jäätyä niin perusteellisesti, mutta eivät kaikki siihenkään kuolleet.
VastaaPoistaNyt jo sormia syyhyttää ja täytyy olla valmis kevään tuloon!
PoistaMinä olen monta vuotta talvettanut ruukutettuja taimiani samalla lailla ja suurin osa on aina selvinnyt. Yksittäisiä menetyksiä tulee aina, mutta niitä tulee myös kukkapenkeissä.
Ihan samassa puuhassa olin tänään. Lähinnä vielä vain katselin valmiiksi idätysastioita. Vaikkei aurinko juurikaan tänään paista niin alkaa olla jo kevättä ilmassa tai ainakin rinnassa :-).
VastaaPoistaMukavaa kevään odottelua !
Taitaa olla aika monella jo kovasti haluja päästä upottamaan käsiään multaan!
PoistaMukavaa kevään odottelua sinulle myös😊
Hyvin valmisteltu ja suunniteltu onkin, kuin valmiiksi tehty. Toivottavasti kaikki kasvilavan kasvit selviävät hyvin hieman haasteellisesta talvesta.
VastaaPoistaSe on juurikin näin! Uskoisin aika monen kasvin selviävän😊tai ainakin toivon niin!
PoistaTuo viidakkotohtoriosuus tuli luettua muutamaan kertaan ja kiinnosti taas niin mahdottoman paljon! Nokkoskäytettä olen tehty paljon, mutta onko tuo kohta jalostettu muoto perinteisestä nokkos/rikkaruohokäytteestä! Täytyy tutkia tarkemmin, niin mielenkiintoista! Sinulla on hyvä valmiusaste, kevät ei pääse yllättämään! Lihalaatikot ovat erinomaisia taimikasvatuksessa!
VastaaPoistaIhanaa, jos olen saanut sinut kiinnostumaan😊Tuo fermentoitu nokkoslannoite on tosiaan jalostettu muoto perinteisestä, kammottavan hajuisesta nokkoskäytteestä. Hyväntuoksuinen lannoite tehdään siis mikrobeilla fermentoimalla, ei mädännyttämällä niinkuin perinteinen nokkoskäyte. Tarvitaan nokkosia, vettä, EMa-mikrobiliuosta ja melassia (itse käytän siirappia). Lannoitteesta tulee paljon vahvempaa kuin perinteisestä ja se tosiaan tuoksuu hyvälle. Ohjeita löytyy netistä vaikkapa juurikin tuolta Viidakkotohtorin sivuilta. Suosittelen kokeilemaan!
PoistaKevät saa tulla, minä olen valmiina!
Aina on niin kivoja nämä uudet vinkit 💚
PoistaInspiroivaa katsella näitä valmistautumiskuvia. Etenkin, kun itse on lähtökuopissa valmiina aloittamaan kaikki kevättoimet. Kaikenlaisia purkkeja ja purnukoita tulee säilöttyä puutarhahommia varten. Eikä niitä yleensä ole yhtään liikaa.
VastaaPoistaSiellä on aika paljon lunta. Tosin vertaan tilannetta omaan pihaan, jossa lunta on vain muutamissa kolatuissa kasoissa. Normaaliahan tämmöinen ei ole, mahdollista tulevaisuutta kuitenkin.
Tulen kahden viikon kuluttua Tampereelle ystävää moikkaamaan. Millainen mahtaa lumitilanne silloin olla?
Mukavaa viikonloppua ja maaliskuuta sinulle!
Se on juurikin näin! On niin kiva lueskella myös toisten valmistautumisesta ja kiihkeästä kevään odotuksesta😄
PoistaMeillä on ihmeesti nuo lumet pysyneet suojakeleistä huolimatta. Kahden viikon päästä voi tilanne olla jo toinen. Jää nähtäväksi!
Kivaa viikonloppua ja alkavaa maaliskuuta sinulle myös!