12 maaliskuuta 2023

Sulkapiiska / hopeapiiska


Viime kesänä ostin Tampereen Kukkatalosta hopeapiiska 'Blue Steel'in. Tykästyin kovasti sen kasvutapaan, harmaanvihreään lehdistöön ja ihanaan tuoksuun. Se kasvaa 80 - 100 cm cm korkeaksi ja viihtyy hyvin auringossa ja laihassa maassa. Ei siedä talvimärkyyttä ja onkin omiaan läpäisevissä, jopa kivikkoisissa kukkapenkeissä.

Istutin omani kesällä ihan tavalliseen kohopenkkiin. Toivottavasti se selviää talvesta. Juuristo suositellaan peittämään talveksi, mutta onneksi Tampereella on ollut hyvin lunta suojaamassa.

Farmer Gracylta tilasin kolme juurakkoa matalampaa versiota 'Little Spire'. Se kasvaa 50 -70 cm korkeaksi eli on selvästi kompaktimman kokoinen esimerkiksi ruukkuun. 

Sulkapiiska on kotoisin Aasiasta, Tiibetin ja Afganistanin vuoristoista. Se houkuttelee pölyttäjiä kukkiessaan loppukesällä. Leikkaaminen keväällä edistää kukintaa.

Tänään kylvin myös omasta kasvista viime kesänä keräämiäni  'Blue Steel'in siemeniä sisälle. Syyskylvönä laitoin myös ulos kylmälavaan yhden satsin 16.11.22. Hauska seurata tuleko kummastakaan mitään. Netistä luin jostain, että kuukauden kylmäkäsittely edistäisi itävyyttä. No, katsotaan kuinka tässä käy!

Vuonna 2004 sulkapiiskan tieteellinen nimi muuttui. Perovskia atriplicifolia sai uuden luokituksen Salvia yangii.

Uunituore hankintani hopeapiiska 'Blue Steel' 12.7.2022.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos vierailustasi blogissani. Kaikki kommentit ovat tervetulleita!