06 lokakuuta 2024

Hyvät päätökset on tehty pyörrettäviksi

Ihan kuin joku olisi maininnut, ettei aio ostaa yhtään uutta tulppaaninsipulia. Joopa joo, ihminen on heikko, ei voi mitään. Tai oikeastaan se oli Bauhausin syytä koko homma, kun sinne harhauduin ja sipulit olivat tarjouksessa. Pakkohan niitä oli ostaa. Tähän voi varmasti moni puutarhaihminen samaistua.

Siinä sitten ajeltiin kotiinpäin sipulit pelkääjän paikalla vieressä.

Saaliini: liljakukkainen 'Ballerina', myöhäinen kerrottu 'Sun Lover',
Greigii-tulppaani 'Quebec' ja Fosteriana-tulppaani 'Rigas Barikades'.


Ajattelin, että on vielä liian aikaista istuttaa sipulit, mutta sitten tulin toisiin aatoksiin. Halusin saada tämänkin talkoon vain tehtyä. 

Meillä on tänä kesänä näkynyt taas vaihteeksi kukkapenkeissä koloja eli myyriä on ollut liikkeellä. Otin avuksi vanhasta saavista sahatun pohjattoman lieriön, jonka upotin maahan, ja istutin osan sipuleista siihen. Tämä konsti on salaojaputken pätkällä tehtynä ainakin aikaisemmin toiminut ihan hyvin. Eihän tuo kaunis ratkaisu ole, mutta eivät ne syödyt sipulitkaan silmälle iloa tuo. Olisin halunnut kaivaa tuon hieman syvemmälle, mutta en viitsinyt rehata sen kanssa enempää. 'Sun Lover'it pääsivät turvaan, 'Ballerina't joutuivat jäämään ulkopuolelle. Niiden seuraan tökin vielä vanhoja tulppaanien sipuleita, jotka olin kesällä kaivanut ylös.

En laittanut pohjalle verkkoa, kun yritin netistä etsiä tietoa kuinka syvälle myyrät kaivautuvat, ja siellä sanottiin niiden useimmiten liikkuvan lähellä maan pintaa. Toivottavasti tämä tieto pitää edes jossain määrin paikkansa. No, se jää nähtäväksi. Pinnalle ajattelin vielä jonkinlaisen verkkosysteemin viritellä. Ja ehkä laitan syksyn lehtiäkin päälle suojaksi.







Greigii- ja fosterianatulppaanit pääsivät vanhojen raitatulppaani 'Sweet Lady'jen seuraan
keisarinpikarililjojen viereen.


Peittelin myös rapunpielen tynnyrit, joista olin jo aiemmin ottanut kesäkukat pois. Mies teki muutama vuosi sitten tynnyreille nämä suojakannet, jotka ovat olleet kyllä todella tarpeelliset. Jätän tynnyreihin mullat talveksi ja suojasäiden aikaan mullan ollessa umpijäässä tynnyreiden pinnalla kellui aina vesipatja, joka ei tehnyt puulle tietenkään hyvää. Tynnyrit ovat olleet tuossa jo vuosia ja ne alkoivat jo hieman lahota yläosastaan ennen kuin ne suojattiin noilla kansilla. 

Rappusetkin ovat mieheni nikkaroimat. Halusin toiselta puolelta avoimet raput, että saan laittaa niihin kukkaruukkuja. Myös kuvassa näkyvä puutarhatarvikelaatikko on mieheni purkupaneeleista tekemä. Se on ollut myös erittäin tarpeellinen ja kestänyt hyvin säiden armoilla. Vähän pinta aina pykii, mutta siihen sipaistaan uudet öljyt aina samalla, kun rappusetkin öljytään. Laatikko siirtyi tuohon nurkan takaa, kun meille rakennettiin sinne terassi, ja tuohon se näköjään sitten jäi. Sointuupahan ainakin väritykseltään rappusiin ja tynnyreihin. 



Kuten ehkä kuvista huomaa, en harrasta syyskukkasia. Laitan rappusille ja tynnyrien kansille mieluummin lyhtyjä. Mielestäni kanervat ja muut syyskukat ovat niin lyhytikäisiä, että en viitsi vaivautua. Muilla tosin niitä kyllä ihastelen!

Multaakin on vielä jäljellä. Tänä kesänä tontille on kannettu vain noin 4500 litraa
multaa, mikä on kolmasosan vähemmän kuin normaalisti.

 
Mongolianvaahterakin vaihtaa syysasuun.

6 kommenttia:

  1. Ihanan väriset tulppaanit valitsit! Hyvä keino tuo pohjaton ämpäri. Täällä olen istuttanut monta kasvia pohjasta puhki ruostuneeseen peltiämpäriin, vesimyyrien takia. Hyvin tuntuu toimivan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, näiden ohi oli ihan mahdoton päästä! Ja toivotaan tosiaan, että tuo suojaus auttaa myyriä vastaan. Hienoa, jos sinullakin on siitä hyviä kokemuksia!

      Poista
  2. Onkohan Bauhausissa vielä sipuleita? Yleensä laitan runsain määrin sipuleita joka syksy, mutta tänä vuonna vain 200. Minulla on ollut Sun Loveria aiempina vuosina. Tykkään sen aurinkoisesta olemuksesta. Pitääpä siis pyrähtää huomenna Bauhausiin.
    Laillasi olen luopunut kanervien ostamisesta. Ilo on todellakin lyhytaikaista ja keväällä kuivien kanervien silppuaminen on tylsääkin tylsempää.
    Puutynnyrinne ovat hienoja. Kannellisina niistä on iso ilo lyhtyalustoina.

    VastaaPoista
  3. Aika vähissä olivat jo Tampereen/Pirkkalan Bauhausissa. Mutta onneksi tykkään noista lämpöisistä sävyistä, niitä oli nimittäin vielä paremmin saatavilla. Tuota 'Sun Lover'ia minullakin on aikaisemmin ollut ja se oli aivan ihana ja kukki pitkään. Mutta harmillisesti se vaan katosi lopulta vuosien saatossa. Toivottavasti sinua vielä onnistaa löytää kivoja tulppaanin sipuleita!

    VastaaPoista
  4. Nyt on kaunista kukintaa tiedossa keväällä.
    Kauniit puutynnyrit, jotka kyllä kannatti ehdottomasti suojata.

    VastaaPoista
  5. Toivotaan kaunista kukintaa, kunhan myyrät eivät vain löydä sipuleitani!!!

    VastaaPoista

Kiitos vierailustasi blogissani. Kaikki kommentit ovat tervetulleita!