10 huhtikuuta 2023

Lumet saavat kyytiä


Pääsiäisviikonloppuna aurinko on hellinyt meitä varsin anteliaasti. Tänään taisi olla lämpimin päivä ja  lumet ovat saaneet kyllä kyytiä. On ollut mielenkiintoista tutkia päivittäin mitä sieltä lumen alta paljastuukaan. Talvi on niin pitkä, että väkisinkin unohtuu mitä mihinkäkin penkkiin on istutellut. Varsinkin, kun perennat vaihtavat paikkaa melko useasti. Aina tulee uusia ostoksia ja siemenkasvatuksia, joille pitää löytää paikka.


Vanhan kasvimaan kohopenkin kulma on sulanut ripeästi. Vanhan kasvimaan ovat vallanneet perennat, jotka odottavat lopullista paikkaansa. Uudelle kasvimaalle on käymässä vähän samalla lailla.



Marhanliljat ovat yleensäkin aikaisia liljoja, mutta en muista, että ne ihan näin aikaisin olisivat esiin piippojaan työntäneet. Saivat multaa niskaansa, josko hieman vielä malttaisivat. Pakkaset usein puraisevat näiden alkuja näin varhain keväällä.



Isosta kukkapenkistä oli paljastunut myös mustepipo 'Whipple's', jonka kasvattelin viime keväänä siemenestä. Ovat näköjään talvehtineet vihreinä lumen alla. Kesällä toivottavasti olisi kukintaa tiedossa.



Uuden kasvimaan nurkalla sormustinkukka 'Elsie Kelsey't kurkistelevat esiin. Nämä olen myös kasvattanut viime kesänä siemenestä ja odotan innolla kukintaa. Ainakin mahtavat lehtiruusukkeet kasvattivat!


Etukukkapenkissä makasi tämä kaveri vatsapuoli ylöspäin lehtien päällä. Luulin jo kuolleeksi, mutta se lähtikin yllättäen liikkeelle, kun käänsin sen oikein päin. Tuli hyvä mieli.


Järjestelin kasvihuonetta ja kannoin sinne pari pientä hyllykköä saadakseni lisää lattiatilaa. Ja helpottaakseni näiden kasvattieni harsotusta yön ajaksi. Viime yönä niillä paloi tunnelmallisesti kolmessa lyhdyssä kynttilä. Lämpötila lattianrajassa oli yöllä käynyt nollassa, kun ulkona oli kylmimmillään n. -5°C pakkasta.


Talvikylvölaatikkoni 'unohtuivat' jossain vaiheessa pihapöydän alle, enkä ole niitä sen koommin jaksanut kaivaa hankeen. Koska ne nyt ovat olleet näin hyvin saatavilla, olen nostanut ne pöydälle ja tuuletellut niitä näillä lämpimillä ilmoilla. Yöksi olen laittanut kannet kiinni.



 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos vierailustasi blogissani. Kaikki kommentit ovat tervetulleita!