08 maaliskuuta 2023

Tumman varjoliljan siemenkasvatusta

Tilasin keväällä 2022 Maatiaiselta tumman varjoliljan (Lilium martagon var. cattaniae) siemeniä ja laitoin kasvamaan. Olen aikaisemmin käyttänyt tätä minigrip-menetelmää menestyksekkäästi varsinkin liljojen sipulisuomuista lisäämisessä ja ajattelin kokeilla nytkin. Koska varjoliljat ovat todella hitaita kasvattaa siemenestä (5-7 vuotta kukkivaksi kasviksi), yritän nyt tällaista kolmen kuukauden jaksottelua näille siemenille ja pikkusipuleille. Eli lämmin-kylmä-lämmin vuorottelua noin kolmen kuukauden jaksoissa kesä-talvi-kesä sykliä matkien.

Normaalisti siemenet kannattaa laittaa alulle lokakuun lopussa ja antaa kylvöksen olla lämpimässä marraskuusta tammikuulle, jolloin kylmäjakso osuu helmi-huhtikuulle. Toukokuun alussa kylvöksen voi viedä  suoraan ulos. Toki sitä täytyy pitää silmällä ja suojata, jos kovia pakkasia vielä esiintyy.


26.5.2022
Minigrip-pussiin laitetaan hiekansekaista multaa (muukin materiaali varmasti toimii, mutta itse olen käyttänyt tätä) ja kostutetaan kevyesti. Saa tuntua käsissä kostealta, mutta ei tietenkään liian, etteivät siemenet ala homehtua. Sitten pussi suljetaan ja laitetaan lämpöiseen ja pimeään paikkaan noin kolmeksi kuukaudeksi. Itse olen pitänyt ihan tavallisessa kaapissa.
Pussia kannattaa pari-kolme kertaa kuukaudessa käydä kurkistelemassa, että kosteus on ok. Jos pussissa näkyy kondensaatiota, silloin sisältö on liian märkää ja sitä kannattaa tuuletella.



5.9.2022
Kolmen kuukauden lämpimän jakson jälkeen pussissa näkyy jo pikkuruisia vauvasipuleita. Osa saattaa olla vielä kiinni siemenessä. Nyt pussi laitetaan jääkaappiin noin kolmeksi kuukaudeksi.


4.12.2022
Kylmän jakson jälkeen pikkusipulit istutetaan varovasti ruukkuihin.


9.12.2022
Ensimmäiset piipat jo näkyvissä. 

7.3.2023
Liljavauvelit ovat kasvaneet talviajan kasvilampun alla ja nyt alkavat lehdet kuivahtaa. On aika siirtyä taas talviunille.


7.3.2023
Paras olisi ollut laittaa sipulit ruukuissaan kylmään, mutta tilanpuutteen vuoksi (ja uteliaisuudesta) kaivoin ne mullasta ja laitoin taas minigrip-pussiin omassa kasvualustassaan.

7.3.2023
Jääkaappi kutsuu. Toinen "talvi" edessä.





 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos vierailustasi blogissani. Kaikki kommentit ovat tervetulleita!