Tänään taas moni asia nytkähti puutarhassa mukavasti eteenpäin, vaikka välillä tuntuu, ettei saa oikein mitään aikaiseksi, kun hommaa on niin tuhottomasti. Tuntuu, että sitä pyörii vaan ympyrää töidensä keskellä, eikä saa mitään vietyä kunnolla loppuun. Mutta aina sitä pientä edistystä kuitenkin tapahtuu.
Olen odotellut vajan ja kompostin luona kasvavien nokkosten venyvän vähän isommiksi. Nyt puskaa näytti olevan jo sen verran mukavasti, että kävin riipimässä ämpärin täyteen polttavia pirulaisia ja laitoin nokkosvesilannoitteet fermentoitumaan. Viidakkotohtorin ohjeen mukaan siihen tarvittaisiin melassia, mutta olen itse tehnyt nokkoslannoitteeni aina tummalla siirapilla. Ihan hyvin on tuntunut toimivan. Ja siirappia myös suositellaan melassin tilalle, jos sitä ei ole saatavilla.
Fermentoitu nokkosvesilannoite on paljon ravinteikkaampaa kuin tavallinen käytetty nokkosvesi, joka ikäänkuin mädätetään. Myös hajussa on vissi ero: kun käytetty nokkosvesi haisee ihan raadolle, on fermentoidussa raikas makeahko tuoksu. Valmiin nokkoskäytteen laimennussuhde on 1/10, kun se fermentoidulla nokkosvedellä on 1/100. Sekin jo kertoo jotain siitä, kuinka paljon parempaa lannoitetta fermentoimalla saa. Itse olen tykännyt siitä kovasti, eivätkä kasvitkaan ole pahakseen pistäneet.
 |
Olen laminoinut itselleni ohjeen. |
Toinen kohde, johon olen EMa-mikrobiliuosta paljon käyttänyt, on rikkaruohojen hapatus säkeissä. Sain juuri edellisen säkkikasan pois kuleksimasta, ja taas on tällainen vuori kitkentäjätettä kertynyt. Kastelen pussiin kerätyt rikkaruohot veteen sekoitetulla mikrobiliuoksella, kiepautan pussin suut tiukasti kiinni ja laitan tuonne pussien takana näkyvään vanhaan kompostilaatikkoon. Siellä ne saavat tekeentyä joko syyskesään tai jopa ensi kevääseen. Vähän aina riippuu puutarhurin mielenmaisemasta. Fermentointi kuitenkin nopeuttaa selvästi kompostoitumista, ja mikrobit ovat aina hyvä lisä kompostiin.
Mitäpä kasvirintamalla sitten tapahtuu...
 |
Morsiusleinikin kukinta on myös alkanut. Sen kukassa on jokin tunnistamaton ötökkä. |
 |
Toinen kuolanpioni on nyt täydessä kukassa. Sen kukat ovat melkein kauniimpia näin sivusta kuvattuina kuin suoraan edestä. |
 |
Pioni 'Sunny Girl'in nuput ovat kauniita. |
Isojumaltenkukkakin on saanut vihdoin nuppunsa auki. Ihmettelen vain kovasti sitä, kun sen takana kukkivalla vuorijumaltenkukalla on tänä vuonna paljon pidemmät kukkavarret kuin sillä?! Onpa kummallista. Isojumaltenkukan vieressä kukkiva matala lila puolipallo on tarharistikki.
 |
Rosoesikon (Primula polyneura) ensikukinta🩷 |
Hörsöjen hörsö, tarhakellukka 'Mai Tai', alkaa kukkia. Sen väri on hauska sekoitus vähän kaikkea. Aprikoosia, pinkkiä, keltaista. Sen kukka muuttuu vanhetessaan aina vain pinkimmäksi. Sen nuputkin ovat jotenkin kamalan suloisia.
Tämän kaunokaisen piti olla valkoinen ojakellukka, mutta se onkin tällainen kaunis persikkainen. En ole todellakaan yhtään pahoillani tästä väristä! Myös tämä kellukoiden tapa riiputtaa jotenkin ujosti näitä kukkiaan viehättää minua kovasti.
 |
Kultatyräkki. |
Tästä aurinkoisesta puolipallosta tykkään kovasti. Väriyhdistelmä takana näkyvän tulikellukan kanssa saa varmasti monen niskavillat pystyyn, mutta minä pidän siitä kovasti. Kävelen kultatyräkin ohi kasvihuoneelle monta kertaa päivässä ja joka kerta totean kuinka piristävä väri tuo keltainen onkaan!
 |
Niittysylkikuoriainen kultatyräkin "kukassa". |
 |
Himalajantyräkki nousee vihdoinkin. Sillä on hurjan kauniit sävyt lehdissään. Pelkäsin talven vieneen senkin, niinkuin kävi mantelityräkille! |
Jaahas, ja sitten alkaa taas tämä jokakesäinen riesa. Lehtoängelmien varret ovat kirvoja täynnä. Niitä tulee myös viereisiin ukonhattuihin, jos vaan on kuiva ja kuuma kesä. Suihkuttelen kirvoja vesiletkulla kovalla painella tai pyyhin ihan käsin pois. Tänään muuten näin myös kesän ensimmäisen liljakukon. Se oli ihan pikkuruinen, enkä saanut millään vikkelää pirulaista kiinni!
Lopuksi on vielä kerran laitettava kuva näistä oransseista ihanuuksista. Lempitulppaanini 'Princesss Irene' on saanut vahvan kilpailijan rinnalleen. Liljatulppaani 'Ballerina' on ilahduttanut minua näillä aivan uskomattoman kauniilla, tuoksuvilla kukillaan pitkään ja hartaasti. Ja lähes yhtä pitkään ja hartaasti minä olen niitä joka päivä ihastellut. Nyt ne pääsivät vielä erityisen hyvin oikeuksiinsa, kun olin katkonut jo kukintansa lopettaneiden 'Sun Lover'ien korkeat kukkavarret niiden takaa pois.
 |
'Ballerina'🧡 |
Olipa kiinnostava fermentoimisvinkki, kiitos!
VastaaPoistaSamaa mieltä kellukoista, ihanat nuput ja mahtavat kukkavärit.
Hauska tuo sideharsopää-vertaus, se jää minulle kyllä nyt mielikuvaksi :-D En ollut aiemmin ajatellut.
Ei muuta kuin fermentoimaan vaan😄
PoistaKellukat ovat ihastuttavia kasveja kaikin puolin!
No eikös vaan näytäkin ihan pääpotilailta nuo laukat harsoineen?!
Minullakin on ollut aikeissa tehdä tuota nokkoslannoitetta, materiaalit on valmiina eli aloitusta vailla, tai oikeastaan odottelin nokkosten kasvua hiukan isommiksi.
VastaaPoistaAlliumit ovat varmaan kivoja, jos niistä tykkää - en ole oikein allium-ihminen, onneksi on pioneita. No on minulla muutama kevytrakenteinen allium kyllä. Meillä ei ole kellukoitakaan, no ojakellukkaa on ja siitä jää aina siemenet housunpunttiin ja se ärsyttää, siksi varmaan kellukoita en ole hankkinut. Pirteitä värejä on pihassasi! Jumaltenkukasta ja esikoista tykkään kovasti, nuo tyräkitkin ovat hiukan vieraampia mulle, mökillä on joku iankaikkista vanhaa lajiketta oleva tyräkki joka viihtyy paikallaan niin että sitä joskus ruokkoan.
Minäkin jouduin hieman odottelemaan nokkosten kasvua, mutta nyt sain ämpärin täyteen (ja kädet kirvelemään, vaikka oli hanskat). Tuosta tulee todella hyväntuoksuista lannoitetta!
PoistaNämä mieltymysasiat ovat tosi jänniä. Mikä saa toisen tykkäämään jostain kasvista, jota toinen suorastaan vieroksuu? Minusta laukat ja kellukat ovat kiehtovia kasveja😀
Nyt olikin paljon pinkkiä kuvissa!
Ajatella, että odotat nokkosten kasvavan. Meillä ei tarvitse odottaa, paitsi sitten kun olen kiskonut ne juurineen maasta, saan hetken vartoa. Keräsin aiemmin keväällä munakasrullaan nokkosia, ja osan laitoin ryöpättyäni pakkaseen. Ryöppäysvesikin tuli hyödynnettyä puutarhassa. Nokkosvesi on myös tekeytymässä ja mietin, uskaltaisiko kohta raottaa kantta. Haju on todella vahva. Mielenkiintoinen kokeilu tämä fermentointi.
VastaaPoistaKesemmällä nokkosten kasvua ei tarvitse odotella. Nyt on ilmeisesti ollut sen verran viileää niillekin, ettei kasvu ole vielä ihan ryöpsähtänyt. Kannattaa kokeilla tuota fermentoitua nokkosvettä, se ei haise ihan raadolle niinkuin se mädätetty, vaan on todella miellyttävän tuoksuista!
PoistaKiinnostaa tuo fermentointi, varsinkin, jos sitä voi käyttää sellaisten rikkaruohojen kompostointiin, joita ei voi laittaa lehtikompostiin. Ihanat kellukat! Tuo viimeinen kuva varmistaa, ettei minun Ballerinani ole oikeaa lajia. Ihana muoto oikeassa Ballerinassa!
VastaaPoistaFermentoimalla olen saanut ikävämmätkin rikkaruohot tainnutettua ennen kompostiin laittoa. Yleensä 4-6 viikkoa on ollut riittävä fermentointiaika noille pussitetuille rikoille. Yleensä unohdan pussit tekeentymään pidemmäksi aikaa, eikä siitä ole mitään haittaa. En osaa sanoa kuinka tehokasta tuo fermentointi on rikkojen siemeniin, mutta varmasti parempi keino kuin niiden laittaminen sellaisenaan kompostiin.
PoistaKellukat ovat ihania ja Ballerina on lumoava!
Kaunis tuo Mai Tai. Tykkään sen väristä.
VastaaPoistaSuloiset Ballerinat.
Mai Tai on todella kaunis, sen väri on hauskan elävä muuttuessaan koko ajan. Ja Ballerinat, niiden toivoisi jatkavan kukintaansa koko kesän🧡
PoistaTarhakellukka Mai Tai on upea, todella upea! Niittysylkikuoriainen - ahaa, tuon näköinen.
VastaaPoistaMai Tai on upea! Hyönteisparkaa on melkoisella nimellä paiskattu😂
PoistaKiitos fermentoidun nokkoskäytteen ohjeesta! Hoksasin koko asian vasta blogiisi avulla. Halusin tulla kertomaan että onnistuu kokeiluni perusteella ihan kotikeittiön aineksilla. EMassa näyttää olevan maitohappobakteereita ja leivinhiivaa. Valutin siis kahvisiivilässä vajaa pari dl heraa piimästä ja lisäsin heran, ripauksen kuivahiivapussista sekä pari rkl tavallista siirappia ämpärilliseen vettä ja nokkosia. Viikossa tuoksu oli suorastaan houkutteleva, mustaherukkainen. Aloitin käytön viikon kohdalla ja annoin tiettyä vielä muutama vrk ennen nokkosen poistoa. Todella miellyttävä käyttää ja lähes ilmainen luomulannoite 😍. Terveisin Anne
VastaaPoistaOho, kuulostaapa mielenkiintoiselta kokeilulta! Kiva, kun kerroit siitä😊Ei ole yleensä vain yhtä oikeaa tapaa tehdä asioita!
Poista