17 maaliskuuta 2024

Kevätkylvöjen aika



Jaahas, se on sitten taas tullut se aika, kun puutarhurin multasormea alkaa kovasti syyhyttää. Siemeniä on pussikaupalla ja tilaa rajallisesti. Yleensä harrastankin talvikylvöjä ulos muovilaatikoihin juuri tilanpuutteen takia. Tänä vuonna tuli hirvittävä tarve kylvää jotain sisällekin, vaikka joka vuosi käyn itseni kanssa saman taistelun: tänä vuonna en kyllä sitten laita mitään!

Basilika on vuoden 2024 HeVi ja sitä onkin tullut kylvettyä kuutta eri lajia: sitruuna-, thai-, salaatti-, kaneli-, vanilja- ja punainen basilika. Viime vuonna basilikat kasvoivat niin hyvin, että ajattelin laittaa niitä tänä vuonna sitten riittävästi.

Persiljaa ja purjoa on joka vuosi laitettava kasvamaan. Viime kesänä en saanut kasvimaalta yhtään persiljaa pakkaseen ja kyllä oli kurjaa. Purjot sentään kasvoivat kohtuu hyvin, kun ne voi korjata talteen vasta ensimmäisten pakkasten jälkeen. Nekin pilkon suoraan raakana pakkaseen niinkuin persiljankin. Ja niin muuten myös basilikankin. Se säilyy ihanan tuoreena ja vihreänä ja on helppo ottaa tarvittava määrä käyttöön.

Värinokkosia en ole koskaan aikaisemmin kasvattanut siemenestä. Nyt on kokeilussa kahta lajia, 'Colocha Rose' ja 'Superfine Rainbow Festive Dance'. On siinä värinokkosella komea nimi!

Yrtti-iiso on suuri suosikkini puutarhakasveista. Ihanat tuoksuvat lehdet ja komea kukinto, josta myös pörriäiset tykkäävät kovasti. Tästä syystä kylvin lisää iisoja, koreaniiso 'Liquorice White'a ja tarhaiiso 'Arizona Sunset'ia.


                       Basilikat ovat hyvässä kasvussa.                       
 Olen jo latvonut näitä, jotta saisin vähän tuuheutumaan.


Tarhaiiso 'Arizona Sunset', kylvetty 4.2.24 ja koulittu 2.3.24.




Koreaniiso 'Liquorice White', kylvetty 3.3.24.



Purjo 'Herbstriesen 2', kylvetty 2.3.24. Nämä on jo kertaalleen leikattu.



Kähäräpersilja 'Moss Curled 2', kylvetty 11.2.24.



Värinokkonen 'Colocha Rose', kylvetty 11.2.24 ja koulittu 1.3.24.



 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos vierailustasi blogissani. Kaikki kommentit ovat tervetulleita!