19 huhtikuuta 2023

Kasvihuonekasvatit huhtikuun kylmyydessä


Huh huh, nyt alkaa hikeä pukkaamaan otsalle. Kasvihuone täyttyy koko ajan, ja yöt pysyvät edelleen kylminä. Pakkasta on ollut öisin lähes poikkeuksetta. Viikonloppuna pakkanen kävi viiden-kuuden asteen tietämillä. Päivisin on aurinko kyllä lämmitellyt mukavasti.

Sunnuntaina kävin ostamassa digitaalisen mittarin, jolla voin seurata kasvihuoneen lämpötilaa sisältä käsin ja näen yön matalimmat lukemat. Kasvihuoneen oma Juliana-mittari on vertailun vuoksi käytössä myös. Asteen-puolentoista sisällä niiden lukemat ovat olleet. Kylmin lukema kasvihuoneessa on ollut - 0,2°C digitaalisella mittarilla. Julianan mielestä silloin oli + 0,5°C. Kumpikin mittari on ollut kasvihuoneen lattialla.

Kasvattini olen suojannut öisin kasvihuoneessa harsolla, talvikylvöihin käyttämilläni muovilaatikoilla ja Ikean varsin näppärillä hyllyköillä, joissa on kätevä muovihuppu vetoketjulla. Lämmönlähteenä kasvihuoneessa on ollut kolme isoa lyhtyä kynttilöineen. Muuten ihan toimivat lämmittimet, mutta nokeavat aika tavalla. En muuten olisi tajunnut asiaa, mutta kun harso muuttui parissa yössä ihan harmaaksi. Toivottavasti lasit saa joskus puhtaaksi sisäpuolelta!

Tänään tyhjensin kellarista kaikki loput ruukutetut taimet ja juurakot, ja vein kasvihuoneeseen. Kreikanakantit, lummedaalia 'Blue Wish' it ja yksi ruukku suklaakosmosta, joka oli aivan mädäntynyt. Oli virhe jättää se kellariin ruukutettuna ja kasteltuna. Sisälle ruukutuksen jälkeen nostamani suklaakosmokset ovat kasvaneet kiltisti.

Kasvariin pääsivät myös loput sisällä kasvattamani pallomatarat, iisopit ja yrtti-iisot, jotka siirsin kasvarissa vielä isompiin ruukkuihin. Ja jätin sinne! Sisäkasvatuksista myös kivikkotörmäkukat ja kaukasiantörmäkukat joutuivat kasvarin viileyteen. Hiukan kyllä tuntui julmalta, mutta tilanahtaus sisällä ajaa epätoivoisiin tekoihin.


Ämpäreissä kasvavat liljat.

Alkaa olla ahdasta...


Melkoinen kaaos. Toivottavasti kesällä tilanne hieman selkiintyy.


Siirsin 16.4. talvikylvölaatikoista ruukut kylmälavaan syyskylvöjen seuraan, ja tänään alkoi ruukuissa näkyä jo hieman elämää.



Pikkiriikkinen vihreä pilkistää! 1.2.23 talvikylvetty kaukasiantörmäkukka.


1.2.23 talvikylvetty harjaneilikka omista siemenistä.



15.11.22 kylmälavaan syyskylvetty sulkapiiska.



15.11.22 kylmälavaan syyskylvetty väriminttu.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos vierailustasi blogissani. Kaikki kommentit ovat tervetulleita!