28 kesäkuuta 2023

Iso perennapenkki 25.6.2023

Kuiva alkukesä näkyy hyvin isossa kukkapenkissä. Varsinkin liljat ovat todella matalia. Vanha uskollinen ruskolilja sentään kukkii hienosti. Ja toisessa päässä penkkiä marhanlilja Claude Shridet ovat ihan kohtuu reippaan oloisia ja kovasti jo availevat nuppujaan. Tuntuu kuin kaikki perennat olivat jo kukassa, vaikka on vasta kesäkuun loppu menossa.

Tällaista isoa perennapenkkiä on todella vaikea kuvata. Varsinkin täydessä auringonpaisteessa!






Oranssit ruskoliljat kukkivat komeasti. Reunassa pinkki pallomatara.

Valkoinen enkelinperhoangervo on herkän kaunis.
Sen takana marhanlilja Claude Shride.
Etualalla pionit Coral Charm jo haalistuneena
 ja taaempaa kurkistelee Karl Rosenfield.

 

Liljojen vaikea kevät

Liljoille tämä kevät on ollut todella vaikea. Ensin oli lämmintä huhtikuulla ja varsinkin marhanliljat intoutuivat vauhdilla kasvuun. Sitten tuli pitkä kylmä jakso ja yöhallat koettelivat liljoja. Siihen yhdistettynä koko kevään ja alkukesän kuivuus on ollut liljoille varsinainen koettelemus. Varsinkin marhanliljat ovat saaneet lehdistöönsä vaurioita. 
En tiedä onko tämä ruskistuminen harmaahometta vai jotain muuta, mutta ikävän näköistä joka tapauksessa. Se tieto kuitenkin tässä tilanteessa lohduttaa, että tämä on ohimenevä vaiva ja ensi kesänä liljat todennäköisesti ovat taas kunnossa. 
Mielenkiintoista tässä alkukesässä on ollut se, etten ole nähnyt ainuttakaan liljakukkoa!





 

Epiphyllum guatemalense monstrose kukkii

Lehtikaktukseni Epiphyllum guatemalense monstrose päätti sitten kukkia 6.6.23. Ja se olikin nopeaa toimintaa. Se kasvatti salaa kukkanuppunsa ja melkein pääsi kukkimaankin salaa. Onneksi huomasin kukan ja ehdin kuvaamaan. Se kun on auki vain yhden vuorokauden.

Tämä on niin hauskan näköinen kasvi kikkuraisine lehtineen. Englanninkielinen lempinimi sillä onkin osuvasti 'Curly Sue'.









 

Kesäkuun alun kukkijoita

Touko-kesäkuun vaihteessa kukkii muutama ihanuus, jotka ansaitsevat tulla nostetuksi erikseen esiin.


Kultatyräkin pyöreän pallomainen kasvusto kasvaa vuosi vuodelta komeammaksi. Välillä sade piiskaa sen matalaksi, mutta sitkeästi se aina pörhistää itsensä takaisin pystyyn. Tänä keväänä sade ei kyllä tosiaankaan ole sitä liiemmin kiusannut!






Kultatyräkki 'Bonfire' on ehkä väritykseltään vieläkin komeampi kuin tavallinen kultatyräkki. Tumman viininpunainen lehdistö yhdistettynä keltaiseen "kukintoon" on todella dramaattinen. 








Luhtaesikko on söpö kevään kukkija. Ihanan ruttuiset lehdet ja kauniin värinen kukka ovat hieno yhdistelmä. Tätä pitää käydä tutkailemassa aina ihan lähietäisyydeltä.




Sammalleimu 'Candy Stripes' on myös näitä, joita täytyy tiirailla ihan läheltä, että näkee kauniin värityksen. Tämä on kyllä kuin karkki konsanaan.




Särkynyt sydän on alkukesän takuuvarma kukkija. Puska on kasvanut komeaksi ja kukkii pitkään. Kukat ovat liikuttavan ihania.




Ja, ah, tämä suloisuus! Morsiusleinikki on kerrassaan ihastuttava pyöreine nappikukkineen. Tämän kukkimista odotan joka kevät.