20 lokakuuta 2024

Mökillä puuhommissa

Jotta elämä ei kävisi omakotiasujalle näin syksyn tullen liian helpoksi, täytyy sitä tietenkin välillä käydä mökilläkin puuhastelemassa. Eilisen retki piti sisällään puuhommia. Teemme polttopuut mökillä ja tuomme ne peräkärryllä kaupunkiin, kun ne ovat kuivuneet. Talvisin lämmitämme puilla ahkerasti, kun meillä on muuten suora sähkölämmitys vanhassa rintamamiestalossamme. Näillä nykyisillä sähkön hinnoilla mieluusti käyttää apukeinoja, kun kerran "ilmaista" omaa puuta on saatavilla.

Paras aika polttopuiden tekemiselle olisi tieteysti kevät, mutta meillä vain tuntuu aina silloin olevan niin kiire muiden hommien kanssa, ettei vaan yksinkertaisesti ehditä puuhommiin. Mihinkähän kaikki se aika vaan katoaa?!

Mökillä riittää polttopuuta pihan ympäristössä pilvin pimein. Entisillä pelloilla kasvaa suurimmaksi osaksi koivua ja leppää, joita hyödynnämme. Ja on ihan mukavaa, ettei puita tarvitse raahata kovin kaukaa pihaan pilkottavaksi.


Meillä on ollut jo lähemmäs kymmenen vuotta klapikone Palax, joka toimii voimavirralla. Se on ollut erittäin hyvä ostos ja helpottanut puutalkoita todella paljon. Mies heiluu moottorisahan kanssa, siihen minä en koske. Mutta klapikoneella minäkin uskallan puita sirkkelöidä ja halkoa. Eilen teimme koneella yhteistyötä, ettei toisen tarvinnut tehdä samaa vaihetta koko aikaa. Puiden teko on mukavaa hommaa, kun tehdessään näkee työnsä jäljen konkreettisesti koko ajan. Miehen kanssa totesimmekin, että mikäs siinä komeana syyspäivänä oli puita tehdessä!


Viiden tunnin ahkeroinnin jälkeen saimme liiterin täyteen. Mies oli käynyt jo useampaan otteeseen aikaisemmin tekemässä puita, joten meillä ei eilen onneksi ollut enää ihan valtavaa urakkaa. Liiteri on vähän päässyt kallistumaan savimaan eläessä, ja ensi keväänä sitä täytyy varmaan yrittää nostaa ja suoristaa. Taas yksi homma lisää. 


Mökillä oli jo aika aution näköistä kasvillisuuden puolella. Koivut olivat jo melkein kaikki lehtensä pudottaneet. Tuohituomet loistivat vielä auringossa, mutta kovin vähän niissäkin oli enää lehtiä. Mökille on tuotu yksi tuohituomi joskus yhdeksänkymmentäluvun puolivälin paikkeilla ja se on levinnyt runsaasti. Ja hyvä että onkin, koska tänä syksynä mies juuri sen alkuperäisen yksilön kaatoi, kun se alkoi olla niin ruma. Välillä olen miettinyt yhden alun siirtämistä myös kaupunkipihaan, mutta se on jäänyt vielä ajatuksen asteelle, kun tilaa ei kauheasti uusille puille ole. Todella kaunis puuhan se kyllä on.

Rannan terijoensalavan latvus katkesi muutama talvi takaperin lumen painosta ja mies typisti puun puolesta välistä poikki. Nyt se on kasvattanut uuden pallon. Ilman lehtiä se kyllä näyttää aika hassulta. Kesäisin sen juurella kasvaa kotkansiipisaniaista ja tämä kohta onkin komea, kun saniaiset alkavat availla lehtisykeröitään terijokelaisen alla. Nyt saniaisista on jäljellä vain ruskeat kasat.

Mökille tullessamme sää oli vielä pilvinen, mutta töitä tehdessämme aurinko alkoi pikku hiljaa pilkahdella pilvien lomasta. Ja kaunis päivähän eilisestä sitten lopulta muodostui. Tuulikin oli hyvin leppoisa. Yleensä järveltä tuulee aika tavalla ja avoimessa pihassa se tuntuu ikävästi. Se hyvä puoli avoimessa pihassa on, ettei siellä tarvitse koskaan haravoida. Lehdet lentävät tuulen mukana pois.



Otin vielä kuvan lähtiessämme. Maisema näytti jotenkin niin surulliselta, kun puissa ei ollut lehtiä. Kesällä kun täällä on niin vihreää, että silmiin sattuu. Voi olla, että tämä oli tämän vuoden viimeinen käynti mökillä.


10 kommenttia:

  1. Polttopuiden tekeminen on mukavaa puuhaa. Se on mielekästä hyötyliikuntaa ja metsä tai piha siistiytyy. Tuntuu hyvältä nähdä puupinojen kasvavan. Parhaimmillaan puu tuoksuu hyvälle, kun sitä käsitellään. Koivussa taitaa olla aika mieto tuoksu, mutta kuusi, mänty ja kantaja tuoksuvat vahvasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puuhommat ovat ihan parasta hyötyliikuntaa ja mukavaa ulkoilua ihanassa syyssäässä!
      Mies oli kaatanut muutaman pihlajankin ja ne haisivat tosi omituiselle.

      Poista
  2. Siistit pinot ladoille liiteriin! Meillä mennään heittelytekniikalla:)
    Sähkölämmitteisessä talossa on kyllä hyvä kun voi puiden polttamisella vähän pienentää sähkölaskun loppusummaa. Ja onhan sitä takkatulta kiva tuijotellakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pinoaminen on ihan pakollista meillä, kun täytyy saada paljon puuta mahtumaan pieneen liiteriin. Ja kyllä nuo sähkön hinnat motivoivat kummasti tuohon puun polttamiseen, kun sitä saatavilla kerran on😅

      Poista
  3. Kaunis tuo järvi! Minäkin ihastelen sekä näppärää liiteriä että siistiä pinoamista. Siinä on tosi ammattilaiset asialla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Järvi on kaunis joka vuodenaikaan.
      Liiteri on kompakti, mutta vetää uskomattoman paljon halkoja sisälleen!

      Poista
  4. Mökkimaisemassanne on vielä runsaasti polttopuuta odottamassa. Klapeilla täytetty liiteri lämmittää mieltä ja silmää, myöhemmin myös kotia.
    Hankimme aikanaan klapikoneen helpottamaan urakkaa. Se osoittautui erinomaiseksi hankinnaksi. Kaksin klapien teko sujuu vielä sutjakammin.
    Meilläkin lämmitetään varaavaa takkaa ahkerasti talvella vähentääksemme suorasähköstä aiheutuvia kuluja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Polttopuut eivät mökiltä meidän elinaikanamme taatusti lopu. Mökin ympärillä on vanhoja peltoja, joilla puut kasvavat vähän liiankin innokkaasti. Minäkin ihailen aina ohikulkeissani ihmisten pihoissa komeita puupinoja.
      Klapikone on ollut ihan mahtava apulainen. Se on tehostanut puiden tekoa hurjasti!

      Poista
  5. Kaunis rantamaisema mökillänne!
    Samoilla hommilla täällä meillä mennään. Isäntä kävi viime viikolla kaatamassa mökillä muutaman puun, mutta ne pilkotaan vasta keväällä kuulemma, viime keväänä meillä oli mökin puusavotta (hiukan isompi) ja kotona toinen ja se onkin isompi, meillä on puulämmitteinen kattila ja leivinuunia lämmitetään myös. Klapikone on hyvä kaveri ja komeat on liiterin pinot, niitä on ilo katsella!

    VastaaPoista
  6. Kiitos, järvi on kyllä kaunis, vaikka tuo meidän ranta ei niin hoidettu olekaan.
    Meillä nämä puuhommat ovat näköjään keskittyneet pysyvästi tänne loppukesään ja syksyyn. Joskus ennen se oli aina kevään hommia. Monesti oltiin heti lumien sulettua puuhommissa. Ja ennen sai paremmin nuorisoakin mukaan.
    Teillä onkin ollut sitten astetta isommat puusavotat😅

    VastaaPoista

Kiitos vierailustasi blogissani. Kaikki kommentit ovat tervetulleita!