30 huhtikuuta 2023

Havaintoja perennapenkeistä

 Näin vappuaattona sää on...no, sanotaanko nyt, että kovin tyypillinen vappusää! Äsken satoi jäätävän kylmää vettä ja mittari näyttää, että ulkona on huikeat seitsemän astetta "lämmintä". Öisin lämpötila on lähiaikoina laskenut lähelle nollaa tai jopa hieman pakkaselle.

Viileästä säästä huolimatta kasvit alkavat heräillä. Joka päivä perennapenkeissä tapahtuu kaikenlaista. Aina on uutta ihmetyksen aihetta. Pihaa on ihana käydä aamuin illoin tutkimassa.

Tarhakylmänkukan ihanan pörröinen taimi. Olen kasvattanut nämä siemenestä v.2021.
 Viime kesänä kasvoivat todella hitaasti, vaikka olivat jo ylivuotisia.
 Vasta nyt alkaa näyttää siltä, että voisi jopa kukkaa olla tulossa!


Tällainen kaveri oli yllättäen noussut liljapenkkiin.
Laitoin sinne syksyllä posliinihyasintin sipuleita. Lieneekö mukana ollut väärä
sipuli vai mistä lie putkahtanut? Näyttää scillalta, mutta tuo nuppurykelmä
näyttää aika isolta idänsinililjalle.


Valkoisten jouluruusujen kukat ovat hienosti vaihtaneet vanhetessaan väriä.
Punaista jouluruusua pitäisikin hankkia näiden kaveriksi.


 

Viherpeukaloiden tilaus saapui 28.4.2023

Sorruin tilaamaan Viherpeukaloilta pääsiäisenä (9.4.23) paria liljamixiä. Enhän minä näitä olisi tarvinnut, eikä uusille liljoille tilakaan enää olisi, mutta...

Tilauksessa oli:

Perhelilja mix 25 kpl:
5 x puulilja 'Corcovado'
10 x matala värililja 'Happy Heart'
10 x värililja 'Kent'

Pörriäisten liljasuosikit 11 kpl:
5 x kuningatarlilja 'Black Beauty'
3 x pellavalilja
3 x valkoinen varjolilja



Koko tilaus.


Puulilja 'Corcovado' n sipuleita.


Kuningatarlilja 'Black Beauty' n sipuleita. Kuningatarlilja on heikinliljan (Lilium henryi) ja orkidealiljan (Lilium speciosum) risteytys. 


Valkoinen varjolilja viime kesältä omasta pihasta. Nämä suorastaan hehkuvat illan hämärässä.


Pellavalilja (Lilium pumilum) on luonnossa niin kirkkaan punainen, että silmiin sattuu. Nämä yksilöt kukkivat minulla viime kesänä ruukussa ja syksyllä siirsin perennapenkkiin. Pellavalilja on valitettavan arka ja sen säilyminen talven yli on hieman epävarmaa. Siksi tilasin lisää, että saan varmasti kukkivia pellavaliljoja myös tänä kesänä. Siemenestä olen laitanut myös kasvamaan, mutta niiden kukintaa joutuukin sitten odottamaan vuosia.


Värililja 'Kent'. En yleensä pidä kauheasti valkoisista kukista, mutta tämä jotenkin hurmasi minut. Aivan ihana lilja, joka sopii hyvin kaveriksi värikkäämmille liljoille. Se kukki viime kesänä upeasti. Niinkuin kaikki muutkin liljat.



Matala värililja 'Happy Heart'. Kuva viherpeukaloiden sivuilta.


Puulilja 'Corcovado'. Tämän liljan takia oikeastaan tein tilauksen. Toivottavasti ei ole pettymys. Värit voivat aina poiketa kovastikin kuvaston väreistä. Kuva Viherpeukaloiden sivuilta.



Kuningatarlilja 'Black Beauty'. Kuva Viherpeukaloiden sivuilta.



 

26 huhtikuuta 2023

Kivetty polku kasvihuoneelle


Sunnuntaina 23.4. aloin toteuttaa ajatusta siitä, että talolta kasvihuoneelle täytyy tehdä kivetty polku, koska keväällä nurmikko on monesti aivan savista lillinkiä. Pihan perälle tulee kuljettua jo hyvinkin aikaisin, koska siellä on myös komposti ja vaja, ja lumien sulettua kulkureitti on muussautunut ikäväksi mössöksi. 
Meillä oli varastossa 30x30 cm betonilaattoja, jotka kävivät tähän tarkoitukseen oikein hyvin.
Sunnuntaina kaivoin laatoille kolot nurmikkoon ja tänään mallasin ne lopullisesti paikoilleen ja tasoittelin mullat ympärille. Tuli mielestäni ihan söpö kiemurteleva polku!

Ja koska kaivuuhommista jää aina ylimääräistä nurmitupasta, täytyi niille keksiä loppusijoituspaikka. Sehän hoitui näppärästi laajentamalla pyöreää perennapenkkiä ja dumppaamalla tuppaat sinne alimmaiseksi. Väliin laitoin myös syksyn kuivia lehtiä ja korsia vanhasta kasvimaasta, jossa ne olivat olleet talvella suojaamassa pikkutaimia. Päällimmäiseksi laitoin ihan pussimultaa.

Pyöreästä perennapenkistä tuli nyt pisaran muotoinen penkki.

Sunnuntain tilanne.

Tänään valmista. 

 

23 huhtikuuta 2023

Kevään ensimmäiset kukkijat ja muut rohkelikot


Lämmin sää on houkutellut jo monet sipulikukat ja perennat näkyviin. 
Kuten kuvista näkyy, en ole syksyllä siivonnut kukkapenkkejä. Enkä ole koskenut vielä nyt keväälläkään. Ajatuksena on, että silppuaisin perennoiden varret ja kuivat lehdet paikoilleen ja lisäisin vain multaa päälle. Tämä on joka kevät ikuista tahtojen taistelua, kun olisi niin kiva ruopsuttaa kukkapenkit siistiksi. Mutta aivan järjetöntähän on kaapia maatuva tavara kompostiin, kun se katoaa nopeasti tuonne perennapenkin syövereihin ja parantaa maata. Mutta kun se on niin epäsiistin näköistä tässä vaiheessa kevättä!


Kevätkaihonkukka.


Kevättähti 'Pink Giant'


Marhanliljat ovat aina ensimmäisten joukossa tunkemassa keväällä esiin lumen sulettua kukkapenkeistä. Näidenkin päälle olen yrittänyt silputa kuivia perennanvarsia ja lehtiä suojaamaan yöpakkasilta, etteivät niiden kukka-aihiot paleltuisi.


Ukkolaukka 'Purple Sensation'it nousevat joka vuosi uskollisesti ja siementävät runsaasti lisäten itseään jatkuvasti.

Tarhapioni 'Rosea Plena' on kasvanut jo kovasti. Ja vuohenputkea pukkaa!


Violetti jättilaukka 'Ambassador' ja valkoinen jättilaukka 'Mont Blanc' sekä muutama vanha tulppaani siellä seassa.


Jättilaukka 'Globemaster'.


Jouluruusu on kukkinut jo hyvän tovin.


Suloiset vanhat krookukset pyöreässä kukkapenkissä. Ihme, etteivät rusakot ole käyneet näitä jo syömässä.


Viime syksynä laitoin posliinihyasintteja.

 

Minikasvihuone kasvihuoneeseen

Eilen ajeltiin miehen kanssa hakemaan Tokmannilta minikasvihuone kasvihuoneeseen lisäsuojaksi siellä asustaville pikkutaimille. Olen ollut niin tyytyväinen käytössäni olleisiin Ikean hyllyköihin, joissa on vetoketjullinen huppu. Ne ovat toimineet hyvänä lisäsuojana öisin pakkasta vastaan kasvihuoneessa. Samoin muoviset talvikylvölaatikkoni. Niissä on vaan ollut aikamoinen homma availla ja levitellä ne aamuisin kasvihuoneen lattialle. Tämä korkeampi hyllykkö antaa mukavasti tilaa lattialle. Se on myös helppo tarvittaessa purkaa ja siirtää varastoon. Katsotaan kuinka se toimii.


 

19 huhtikuuta 2023

Kasvihuonekasvatit huhtikuun kylmyydessä


Huh huh, nyt alkaa hikeä pukkaamaan otsalle. Kasvihuone täyttyy koko ajan, ja yöt pysyvät edelleen kylminä. Pakkasta on ollut öisin lähes poikkeuksetta. Viikonloppuna pakkanen kävi viiden-kuuden asteen tietämillä. Päivisin on aurinko kyllä lämmitellyt mukavasti.

Sunnuntaina kävin ostamassa digitaalisen mittarin, jolla voin seurata kasvihuoneen lämpötilaa sisältä käsin ja näen yön matalimmat lukemat. Kasvihuoneen oma Juliana-mittari on vertailun vuoksi käytössä myös. Asteen-puolentoista sisällä niiden lukemat ovat olleet. Kylmin lukema kasvihuoneessa on ollut - 0,2°C digitaalisella mittarilla. Julianan mielestä silloin oli + 0,5°C. Kumpikin mittari on ollut kasvihuoneen lattialla.

Kasvattini olen suojannut öisin kasvihuoneessa harsolla, talvikylvöihin käyttämilläni muovilaatikoilla ja Ikean varsin näppärillä hyllyköillä, joissa on kätevä muovihuppu vetoketjulla. Lämmönlähteenä kasvihuoneessa on ollut kolme isoa lyhtyä kynttilöineen. Muuten ihan toimivat lämmittimet, mutta nokeavat aika tavalla. En muuten olisi tajunnut asiaa, mutta kun harso muuttui parissa yössä ihan harmaaksi. Toivottavasti lasit saa joskus puhtaaksi sisäpuolelta!

Tänään tyhjensin kellarista kaikki loput ruukutetut taimet ja juurakot, ja vein kasvihuoneeseen. Kreikanakantit, lummedaalia 'Blue Wish' it ja yksi ruukku suklaakosmosta, joka oli aivan mädäntynyt. Oli virhe jättää se kellariin ruukutettuna ja kasteltuna. Sisälle ruukutuksen jälkeen nostamani suklaakosmokset ovat kasvaneet kiltisti.

Kasvariin pääsivät myös loput sisällä kasvattamani pallomatarat, iisopit ja yrtti-iisot, jotka siirsin kasvarissa vielä isompiin ruukkuihin. Ja jätin sinne! Sisäkasvatuksista myös kivikkotörmäkukat ja kaukasiantörmäkukat joutuivat kasvarin viileyteen. Hiukan kyllä tuntui julmalta, mutta tilanahtaus sisällä ajaa epätoivoisiin tekoihin.


Ämpäreissä kasvavat liljat.

Alkaa olla ahdasta...


Melkoinen kaaos. Toivottavasti kesällä tilanne hieman selkiintyy.


Siirsin 16.4. talvikylvölaatikoista ruukut kylmälavaan syyskylvöjen seuraan, ja tänään alkoi ruukuissa näkyä jo hieman elämää.



Pikkiriikkinen vihreä pilkistää! 1.2.23 talvikylvetty kaukasiantörmäkukka.


1.2.23 talvikylvetty harjaneilikka omista siemenistä.



15.11.22 kylmälavaan syyskylvetty sulkapiiska.



15.11.22 kylmälavaan syyskylvetty väriminttu.





12 huhtikuuta 2023

Eurobulbin tilaus saapui tänään

Tein tilauksen Eurobulbille Hollantiin 22. helmikuuta ja tänään se vihdoin saapui. Viivyttivät lähettämistä ihan viisaasti pakkasten takia.
Kaikki näyttivät olevan paketissa ok. Ainakin päällisin puolin katsastettuna. Syysvuokot piti olla juurakkoina, mutta olivatkin ruukuissa ja täydessä kasvussa!
Huomenna ehkä jaksan tutkia tarkemmin ja saan istuteltua muitakin ruukuihin.

Tässä koko tilaus.

Ja tässä näkyy mitä tilasin. Nimilaput olen askarrellut jo heti  tilauksen jälkeen valmiiksi.


Viime kesänä ihastuin ikihyviksi tähän liljaan 'Chocolate Event'. Se kukki pitkään ja komeasti. Siksi tilasin nyt lisää noita erivärisiä"eventtejä".


 

10 huhtikuuta 2023

Lumet saavat kyytiä


Pääsiäisviikonloppuna aurinko on hellinyt meitä varsin anteliaasti. Tänään taisi olla lämpimin päivä ja  lumet ovat saaneet kyllä kyytiä. On ollut mielenkiintoista tutkia päivittäin mitä sieltä lumen alta paljastuukaan. Talvi on niin pitkä, että väkisinkin unohtuu mitä mihinkäkin penkkiin on istutellut. Varsinkin, kun perennat vaihtavat paikkaa melko useasti. Aina tulee uusia ostoksia ja siemenkasvatuksia, joille pitää löytää paikka.


Vanhan kasvimaan kohopenkin kulma on sulanut ripeästi. Vanhan kasvimaan ovat vallanneet perennat, jotka odottavat lopullista paikkaansa. Uudelle kasvimaalle on käymässä vähän samalla lailla.



Marhanliljat ovat yleensäkin aikaisia liljoja, mutta en muista, että ne ihan näin aikaisin olisivat esiin piippojaan työntäneet. Saivat multaa niskaansa, josko hieman vielä malttaisivat. Pakkaset usein puraisevat näiden alkuja näin varhain keväällä.



Isosta kukkapenkistä oli paljastunut myös mustepipo 'Whipple's', jonka kasvattelin viime keväänä siemenestä. Ovat näköjään talvehtineet vihreinä lumen alla. Kesällä toivottavasti olisi kukintaa tiedossa.



Uuden kasvimaan nurkalla sormustinkukka 'Elsie Kelsey't kurkistelevat esiin. Nämä olen myös kasvattanut viime kesänä siemenestä ja odotan innolla kukintaa. Ainakin mahtavat lehtiruusukkeet kasvattivat!


Etukukkapenkissä makasi tämä kaveri vatsapuoli ylöspäin lehtien päällä. Luulin jo kuolleeksi, mutta se lähtikin yllättäen liikkeelle, kun käänsin sen oikein päin. Tuli hyvä mieli.


Järjestelin kasvihuonetta ja kannoin sinne pari pientä hyllykköä saadakseni lisää lattiatilaa. Ja helpottaakseni näiden kasvattieni harsotusta yön ajaksi. Viime yönä niillä paloi tunnelmallisesti kolmessa lyhdyssä kynttilä. Lämpötila lattianrajassa oli yöllä käynyt nollassa, kun ulkona oli kylmimmillään n. -5°C pakkasta.


Talvikylvölaatikkoni 'unohtuivat' jossain vaiheessa pihapöydän alle, enkä ole niitä sen koommin jaksanut kaivaa hankeen. Koska ne nyt ovat olleet näin hyvin saatavilla, olen nostanut ne pöydälle ja tuuletellut niitä näillä lämpimillä ilmoilla. Yöksi olen laittanut kannet kiinni.



 

08 huhtikuuta 2023

Kädet vihdoinkin kunnolla multaan

Ihanaa, pääsiäinen ja muutama päivä lomaa. Heti piti singahtaa multaostoksille. 24 säkkiä multaa näin ensihätään. Etukukkapenkki talon eteläseinustalla on jo melkein kokonaan päässyt lumipeitteestään. Kyllä tuo aurinko vaan on tehokas, vaikka yöt ovat edelleen kylmiä.

Tulppaanit ja laukat kasvavat kovaa kyytiä lämpöisellä seinustalla. Nämä ovat kaikki vanhoja sipuleita. Ja sitkeästi aina nousevat. Katsotaan pääsevätkö kukkaan asti. Tarhapioni 'Rosea Plena' (ainakin kuvittelen sen olevan se) pilkistää myös uskollisesti mullasta joka kevät heti, kun lumi väistyy.

Mustaa kultaa säkkikaupalla.

Tarhapioni 'Rosea Plena' etualalla ja taustalla tulppaanit ja laukat.



Joku on käynyt jo maistamassa tulppaania.




Keväisen lämmön rohkaisemana kylvin eilen kesäkukkia kasvihuoneen suojiin. Olen seuraillut nyt yöpakkasten aikaan kuinka lämpöisenä kasvihuone pysyy ja olen ilokseni huomannut, että huone todella varaa lämpöä aika mukavasti. Aikaistahan silti vielä on ja luntakin voi vielä sataa moneen otteeseen. Mutta täytyyhän tässä elämässä jotain rohkeasti aina kokeilla. 
Nostelin taimilaatikoita suojaksi auringon paahdetta vastaan ja harso on valmiudessa, jos kovat yöpakkaset uhkaavat.

Kokeiluun menivät seuraavat kesäkukat:
Kesäasteri 'Silvery Rose'
Kesäasteri 'Princess Patricia'
Kesäasteri 'Princess Mix'
Koreatörmäkukka ' Tall Double Mix'
Reunuspäivänkakkara 'Tetra White Wonder'
Leijonankita 'Rust Resistant mix'
Maurinkiiltomalva
Kiiltomalva 'Zebrina'
Tuoksuherne

Ja hyötykasvejakin laitoin:
Pinaatti
Rucola
Bataviasalaatti 'Lollo Rossa'
Lehtikaali 'Scarlet'
Lehtikaali 'Dwarf Green Curled'
Kähäräpersilja
Kevätsipuli 'Long White Ishikura'




Kaivoin myös kasvamaan innostuneet kellariasukit eli liljat päivänvaloon. Monta piippaa oli jo näkyvissä ja yritin peitellä niitä lisäämällä multaa ämpäreihin.

Kasvariin pääsivät Orienpet 'Montego Bay', aasianlilja 'Nightrider', idänlilja 'Apricot Star' ja puulilja 'Pretty Woman'.



Puulilja 'Pretty Woman'in yksittäin istutetut sipulit pääsivät talvikylvölaatikkoni sisälle ja saavat vielä lisäkannen suojakseen yöksi. Ovat siis ikäänkuin minikasvihuoneessa kasvihuoneen sisällä.
Sulkapiiska 'Little Spire'n yksi juurakko pitää niille testimielessä seuraa.