29 maaliskuuta 2023

Kellariasukkien kuulumisia

Voi voi, kellarissa kasvetaan kovaa kyytiä ja ulkona jatkuu talvi. Alkuviikosta satoi lunta oikein kunnolla tuiskuttaen. Aivan kuin keskitalvella. Ulkona oleville perennapenkeille se on ihan hyvä asia, mutta nämä sisäkasvatit ovat sitten vähän toinen juttu. Pitäisi pikku hiljaa päästä jo ulos!

Kasvihuone odottaa pihan perällä talven yli selvinneenä. Ja puutarhuri odottaa kuumeisesti, että yöt lämpiäisivät, jotta saisi viedä sinne kasveja!


Salvia 'Madeleine' ja kreikanakantti ovat ottaneet kunnon kasvuspurtin. Saksankurjenmiekat eivät osoita kauheita kasvuhaluja.

Orientaali lilja 'Apricot Star' kurkistelee jo ämpäristä, vaikka on ollut hyllyn alla pimeässä.

Puulilja 'Pretty Woman'.

Siellä se on se uusi kasvihuone lumen keskellä. Sinne pitäisi saada kasvit ja nopeasti!

 

Tomaattien koulintaa

Tomaatit ovat kasvaneet reipasta tahtia kasvivalon alla ja piti alkaa jo koulimaan isoimpia.
Luumutomaatti 'Principe Borghese't ovat venyneet eniten, joten aloitin niistä. Koulin myös osan pensastomaatti 'Balkonzauber'eista.

Koulittaessa tomaatin voi istuttaa niin syvälle, että multa ulottuu alimmaisiin lehtiin asti. Taimi kasvattaa lisää juuria myös varteen ja taimi tukevoituu näin huomattavasti.

5.3. kylvetyt 'Principe Borghese't ennen koulintaa.

Maitotölkit ovat käteviä tomaattien kasvatuksessa.

Vähän jäi vielä tilaa lisätä multaa taimen kasvaessa.

 

26 maaliskuuta 2023

Impectan tilaus

Tilasin Ruotsista Impectalta ensimmäistä kertaa siemeniä. Kirsikkatomaatteja ja kesäkukkia. Kesti kyllä kauan tulla, kun tilasin 12.3. ja tulivat toissapäivänä 24.3. 



Tilasin myös järeitä rikkaruohorautoja. Tuo pinkki 'Lucko' kiinnitetään varteen ja sillä luulisi olevan helppo kitkeä ahtaissa koloissa. 
Alkaa siintää verkkokalvoilla jo tulevan kesän taistelut rikkaruohoja vastaan! 



 

23 maaliskuuta 2023

Kevättä ilmassa


Tänään ilmestyivät ensimmäiset kevään rohkelikot mullan pinnalle. Vanhat tulppaanit etukukkapenkissä pilkistivät esiin. Kova on kasvuhalu, kun yksi sipuli on aivan näkyvillä mullan pinnalla ja silti pukkaa lehteä urhoollisesti!

Tämä kohta pihassamme talon vierustalla sulaa keväällä aina ensimmäisenä ja sieltä myös ensimmäiset sipulikukat nousevat. Myös tarhapioni samassa penkissä alkaa kasvaa heti, kun lumi päältä väistyy.




 

Taimipotteja talouspaperirullan hylsyistä ja koulintaa

Tänään törmäsin ikävään tosiasiaan: pienet, muoviset taimiruukut olivat loppumassa. Mutta eipä hätää. Olen kova askartelemaan ja olen säästänyt kaikenlaista vastaisen varalle. Myös paperirullien hylsyjä. Siispä varastoja pöyhimään ja hommiin!

Olen aikaisemminkin käyttänyt talous- ja vessapaperirullan hylsyjä hyväksi taimikasvatuksessa, mutta netistä löysin tällaisen idean, jossa hylsyt muotoillaan neliskanttisiksi. Silloin pohjan taittelu onnistuu helposti ja sen saa nätisti kiinnitettyä ilman teippejä ja liimoja. 

Leikkasin talouspaperirullan hylsyn kolmeen osaan, litistelin sen neliskulmaiseksi, leikkasin kulmiin pienet lovet ja taittelin reunat toistensa lomaan.

Näppärästi tuli monta taimipottia. Osaan jäi reikä pohjaan, kun en jaksanut enää niin tarkkaan mitoittaa leikkauksia. Mutta lykkäsin palat sanomalehteä pottien pohjalle ja asia oli sillä korjattu!


Takana koulitut jaloängelmät uusissa taimipoteissa. Edessä terhakat kaukasiantörmäkukan taimet odottavat vuoroaan.

Nyt sitten vain reipasta kasvua!

 

17 maaliskuuta 2023

Hoyafixationin tilaus saapui eilen

Eilen saapui hartaasti odotettu tilaus oululaiselta Hoyafixationilta, joka on keskittynyt lähinnä posliinikukkien pistokkaiden ja juurrutettujen pikkutaimien myyntiin. Tilasin nämä jo helmikuussa, mutta kovat pakkaset viivästyttivät toimitusta.

Koko tilaus yhdellä kattauksella.

Hoya fungii ja Hoya chunii, joka tuli kaupanpäällisenä.

Hoya endauensis ja Hoya pauciflora tulivat juurrutettuna. Hoya dickasoniana, Hoya chinghungensis ja Hoya panchoi pistokkaina, jotka täytyy yrittää saada juurtumaan. Chinghungensisillä kyllä olikin jo komeat juuret valmiina.

Hatiora salicornioides ei ole hoya, mutta kun tällainenkin oli saatavilla, niin pitihän se tilata. Olen haaveillut tästä jo pidemmän aikaa. Minulla on jo yksi Hatiora salicornioides, mutta siinä ei ole näitä kapenevia "oksia". Tällä on monta hauskaa englanninkielistä nimeä: the bottle cactus, dancing-bones ja drunkard's-dream, jotka kuvaavat sitä hyvin osuvasti. Onhan se ikäänkuin rakentunut pienistä pulloista.

 

15 maaliskuuta 2023

Maaliskuun puoliväli

Olen aikaisemmin harrastanut sisällä tapahtuvaa esikasvatusta todella maltillisesti tilanpuutteesta johtuen. Tänä keväänä mopo on hieman karannut käsistä.

Syyskylvöjä tein marraskuun puolivälissä kylmälavaan ja tietysti talvikylvöjä helmikuun alussa muovilaatikoihin ulos.


Taimikerrostalo.


Eilen koulin pikkuruiset pallomatarat, iisopit ja yrtti-iisot. Yrtti-iisoja oli itänyt peräti kolme kappaletta. Voi olla, että olin kylvänyt lähinnä siementen suojakuoria. Välillä niinkin on käynyt omia siemeniä käyttäessä. Laitoin eilen uuden satsin. Iisoppi oli itänyt hyvin, mutta en tiedä mikä aiheutti osan taimien 'näivettymisen'. Taimipoltetta kenties. Siksi tuli koulittua ne noinkin pieninä. Ajattelin kokeilla, josko kouliminen mullanvaihtoineen auttaisi.


Pallomataran pikkutaimet on kyllä nättejä.


Jaloängelmätkin alkavat olla koulintakokoisia.

Samettikukat tuli laitettua pikkuisen liian aikaisin (5.3.) Näiden kanssa voi tulla ongelma, jos kevään tulo venyy kovasti.

Tomaatit ovat itäneet hyvällä prosentilla. Pensastomaatti 'Balkonzauber', kirsikkatomaatti 'Tiny Tim' ja luumutomaatti 'Principe Borghese'.

9.3. purkitetut sulkapiiskan juurakot ovat alkaneet osoittaa elonmerkkejä.


Purjo 'Blaugrüner Winter' vaatisi jo myös pientä trimmausta. Osan olen jo napsinut lyhyemmäksi, niin vahvistuvat. Yleensä teen tämän lyhennyksen koulimisvaiheessa. Purjon taimet näyttävät hauskoilta, kun siemen jää killumaan tuonne latvaan.

 

12 maaliskuuta 2023

Sulkapiiska / hopeapiiska


Viime kesänä ostin Tampereen Kukkatalosta hopeapiiska 'Blue Steel'in. Tykästyin kovasti sen kasvutapaan, harmaanvihreään lehdistöön ja ihanaan tuoksuun. Se kasvaa 80 - 100 cm cm korkeaksi ja viihtyy hyvin auringossa ja laihassa maassa. Ei siedä talvimärkyyttä ja onkin omiaan läpäisevissä, jopa kivikkoisissa kukkapenkeissä.

Istutin omani kesällä ihan tavalliseen kohopenkkiin. Toivottavasti se selviää talvesta. Juuristo suositellaan peittämään talveksi, mutta onneksi Tampereella on ollut hyvin lunta suojaamassa.

Farmer Gracylta tilasin kolme juurakkoa matalampaa versiota 'Little Spire'. Se kasvaa 50 -70 cm korkeaksi eli on selvästi kompaktimman kokoinen esimerkiksi ruukkuun. 

Sulkapiiska on kotoisin Aasiasta, Tiibetin ja Afganistanin vuoristoista. Se houkuttelee pölyttäjiä kukkiessaan loppukesällä. Leikkaaminen keväällä edistää kukintaa.

Tänään kylvin myös omasta kasvista viime kesänä keräämiäni  'Blue Steel'in siemeniä sisälle. Syyskylvönä laitoin myös ulos kylmälavaan yhden satsin 16.11.22. Hauska seurata tuleko kummastakaan mitään. Netistä luin jostain, että kuukauden kylmäkäsittely edistäisi itävyyttä. No, katsotaan kuinka tässä käy!

Vuonna 2004 sulkapiiskan tieteellinen nimi muuttui. Perovskia atriplicifolia sai uuden luokituksen Salvia yangii.

Uunituore hankintani hopeapiiska 'Blue Steel' 12.7.2022.

09 maaliskuuta 2023

Farmer Gracyn kasvit ruukkuihin


 
Daalia 'Dahlegria Bicolore'n mukulat pääsivät aamulla veteen likoamaan ja illalla ruukutin ne.


Koko Farmer Gracyn porukka pääsi ruukkuihin ja pimeään "perunakellariin" muiden talvehtijoiden seuraan odottelemaan suotuisampia lämpötiloja. Talvehtimassa ovat olleet vaarinlilja, leijonankidat, daaliat ja suklaakosmokset, jotka toivottavasti ovat selvinneet talvilevosta hyvin. Hopeavillakko 'Angel Wings'in nostin jo aiemmin valoon, kun sillä oli niin kovat kasvuhalut.

 
12.3.23 virittelin miehen kanssa kellariin kuitenkin kasvivalon, vaikka alkuun ruukut jäivät pimeään. Pelkäsin, että istutukseni alkavat homehtua, kun kastelin joitakin ruukkutettuani ne. Kellarissa on noin kymmenen astetta lämmintä. Toivottavasti eivät siis kasva liian vauhdilla. Tänään liottelin lummedaalia 'Blue Wish'in juurakot ja ruukutin. Samoin suklaakosmos 'Chocamocha't.

08 maaliskuuta 2023

Kasvikumppanit-kirja

Eilen tuli postissa Leena ja Heikki Luodon Kasvikumppanit-kirja, joka neuvoo tuholaisten torjuntaa kumppanuuskasvien avulla. Nopean selailun jälkeen voin todeta, että tuntuu mielenkiintoiselta.


 

Farmer Gracyn tilaus saapui

Tilasin Hollannista Farmer Gracylta jälleen sipuleita ja juurakkoja. Tein tilauksen 6.2. ja 6.3. se saapui kotiin. Olen tilannut sieltä aikaisemminkin ja kasvit ovat olleet hyväkuntoisia ja lähteneet hienosti kasvuun.

Tälläkin kertaa kaikki olisi mennyt kuin Strömsöössä ikään, mutta Suomen päässä PostNordin kotiintoimitus jätti melkoisesti toivomisen varaa. Paketin toimitusajaksi ilmoitettiin 16.30 - 22.00. Meillä oli koko tuon ajan joku kotona vastaanottamassa pakettia. 

Yllätys olikin melkoinen, kun kylässä ollut poikamme lähti kotiin kahdeksan maissa ja huuteli oven avattuaan, että rappusilla on joku paketti. Siinä vaiheessa meinasin saada hepulin. Toimitustiedoista selvisi, että paketti oli toimitettu klo 18.45 eli jätetty sievästi ulko-oven viereen rappusille suoraan ovikellon alle. Ja ulkona oli maanantai-iltana yksitoista astetta pakkasta!

PostNord sai kyllä kiukkuista palautetta, mutta siinä kaikki. Pyysivät ottamaan yhteyttä tuotteet myyneeseen firmaan ja sieltä reklamoitaisiin tarvittaessa heitä. Näin teinkin ja lähetin sähköpostia Farmer Gracylle. Sieltä vastattiinkin nopeasti ja kehotettiin tarkkailemaan tilannetta. Eli jos kasveissa näkyisi missään vaiheessa merkkejä paleltumisesta, he lähettäisivät uudet. Hienoa palvelua!

Onneksi laatikko oli niin täynnä, että paketit suojasivat toisiaan pakkasessa. Ja onneksi poikamme sattui lähtemään juuri silloin. Muuten paketti olisi jäänyt varmaan koko yöksi ulos, ja olisin ihmetellyt miksei sitä toimitettukaan. 

Saatuani tänään huojentavan vastauksen Farmer Gracylta, olen tutkaillut kasveja läpi ja uskalsin alkaa laittaa niitä ruukkuihin. Ihan kaikkia en ole vielä ehtinyt availemaan, mutta olen jo tässä vaiheessa hyvin huojentunut. Ainakaan vielä ei ole tullut yhtään katastrofia esiin pussukoista.

On siinä muutama pussi...

Tilasin kolmea eri saksankurjenmiekkaa 'Sky Fire', 'Red Ginger' ja 'Royal Satin'. Lisäksi tuli sulkapiiska 'Little Spire', daalia 'Dahlegria Bicolore', salvia 'Madeline' ja kreikanakantti. Teen kasveille tällaisia laminoituja nimikortteja, jotka on helppo tuikata ruukkuun tai kukkapenkkiin. Muistaa paremmin mitä on mihinkin laittanut kasvamaan.


Muutaman liljankin tilasin. Puulilja 'Pretty Woman' ja aasianlilja 'Nightrider' ovatkin jo entuudestaan tuttuja. Niitä löytyy jo pihasta. Orienpet 'Montego Bay' oli pakko ottaa ihan herkullisen värinsä vuoksi. Samoin taisi käydä orientaali 'Apricot Star' in kanssa. Rakastan oranssia ja muutenkin lämpöiset sävyt puhuttelevat minua.

 
'Apricot Star' in sipulit olivat hyvän kokoisia ja kiinteitä.


Daalia 'Dahlegria Bicolore'n mukulat. Näitä täytyy liotella ennen istutusta.


Kreikanakantin yksi juurakko oli ihan valtava ja kaksi muuta pienempiä.


Puulilja 'Montego Bay'n sipulit pääsivät ämpäriin kasvamaan.


 

Tumman varjoliljan siemenkasvatusta

Tilasin keväällä 2022 Maatiaiselta tumman varjoliljan (Lilium martagon var. cattaniae) siemeniä ja laitoin kasvamaan. Olen aikaisemmin käyttänyt tätä minigrip-menetelmää menestyksekkäästi varsinkin liljojen sipulisuomuista lisäämisessä ja ajattelin kokeilla nytkin. Koska varjoliljat ovat todella hitaita kasvattaa siemenestä (5-7 vuotta kukkivaksi kasviksi), yritän nyt tällaista kolmen kuukauden jaksottelua näille siemenille ja pikkusipuleille. Eli lämmin-kylmä-lämmin vuorottelua noin kolmen kuukauden jaksoissa kesä-talvi-kesä sykliä matkien.

Normaalisti siemenet kannattaa laittaa alulle lokakuun lopussa ja antaa kylvöksen olla lämpimässä marraskuusta tammikuulle, jolloin kylmäjakso osuu helmi-huhtikuulle. Toukokuun alussa kylvöksen voi viedä  suoraan ulos. Toki sitä täytyy pitää silmällä ja suojata, jos kovia pakkasia vielä esiintyy.


26.5.2022
Minigrip-pussiin laitetaan hiekansekaista multaa (muukin materiaali varmasti toimii, mutta itse olen käyttänyt tätä) ja kostutetaan kevyesti. Saa tuntua käsissä kostealta, mutta ei tietenkään liian, etteivät siemenet ala homehtua. Sitten pussi suljetaan ja laitetaan lämpöiseen ja pimeään paikkaan noin kolmeksi kuukaudeksi. Itse olen pitänyt ihan tavallisessa kaapissa.
Pussia kannattaa pari-kolme kertaa kuukaudessa käydä kurkistelemassa, että kosteus on ok. Jos pussissa näkyy kondensaatiota, silloin sisältö on liian märkää ja sitä kannattaa tuuletella.



5.9.2022
Kolmen kuukauden lämpimän jakson jälkeen pussissa näkyy jo pikkuruisia vauvasipuleita. Osa saattaa olla vielä kiinni siemenessä. Nyt pussi laitetaan jääkaappiin noin kolmeksi kuukaudeksi.


4.12.2022
Kylmän jakson jälkeen pikkusipulit istutetaan varovasti ruukkuihin.


9.12.2022
Ensimmäiset piipat jo näkyvissä. 

7.3.2023
Liljavauvelit ovat kasvaneet talviajan kasvilampun alla ja nyt alkavat lehdet kuivahtaa. On aika siirtyä taas talviunille.


7.3.2023
Paras olisi ollut laittaa sipulit ruukuissaan kylmään, mutta tilanpuutteen vuoksi (ja uteliaisuudesta) kaivoin ne mullasta ja laitoin taas minigrip-pussiin omassa kasvualustassaan.

7.3.2023
Jääkaappi kutsuu. Toinen "talvi" edessä.





 

05 maaliskuuta 2023

Hoya macrophylla 'Snow Queen'

Ostin Hoya macrophyllan 25.8.2021 parilehtisenä pikkutaimena. 

Hoya macrophylla on nykyisin Hoya latifolia.


Kaunista kuviointia uusimmassa lehdessä.




 

 

Puukaktus

Sain valtavan ison puukaktuksen muutama kuukausi sitten. Oli kuljetuksessa hieman rähjääntynyt ja pilkoinkin sitä moneen kertaan pistokkaiksi, jotka juurtuivat nopeasti sekä vedessä että suoraan kasvupohjaan tuikattuina.
 Lopulta leikkasin koko vanhan kasvin tyngäksi. Hetken mietittyään se on alkanut työntää uutta kasvua. Valoa kaipaa kovasti ja asusteleekin näin talvella suoraan kasvivalon alla. Puukaktus on juoppo ja kasvaa aivan järkyttävän nopeasti.

Ulkonäkö pettää tällä kaktuksella: kauniin lehdistön suojissa on varressa terävät piikit!!!

Pistokkaita.

Uusissa lehdissä on kauniit värit.

Vanha juurakko on alkanut työntää uutta kasvua.

Ihanaa pinkkiä!