27 toukokuuta 2025

Pahuksen pak-choi

Niin sitä Liisa-tyttönen on taas joutunut ihmemaan syövereihin kasviensa kanssa. Tällä kertaa päänvaivaa aiheuttaa uusi tuttavuuteni pak-choi. Olen näköjään taas onnistunut löytämään kasvatettavakseni kasvin, joka ei sitten olekaan ihan helpoimpia tapauksia. Jos olisin viisas ja harkitsevainen ihminen, olisin tietysti ottanut jo etukäteen selvää uuden kasvatettavan kasvin vaatimuksista, mutta silloinhan olisin jäänyt ihan vaille kaikkea hauskuutta. 

Palataanpa ihan alkuun. Laitoin siis pak-choita kasvamaan talvikylvönä ulos muovilaatikkoon 2.3. Se iti ensimmäisten joukossa ja jo 21.3. oli ensimmäiset piipat näkyvissä. Siirsin pak-choin ruukun kasvihuoneeseen 31.3. ja koulin ne 9.4. Koulitut taimet kasvoivat lämmittämättömässä kasvihuoneessa, kunnes 4.5. siirsin ne ulos kasvilavaan kaksinkertaisen harson alle. Silloin kaikki oli vielä ihan kunnossa ja taimet näyttivät vahvoilta. Toukokuun puolivälin jälkeen aloin katsella niitä vähän tarkemmin ja huomasin niiden alkavan puskea kukkavartta nuppuineen. Se ei näyttänyt oikein hyvältä, ja aloinkin kaivella internetin ihmeellisestä maailmasta vastauksia. Ja löytyihän niitä, kun siirtyi englanninkielisen tiedon pariin.



Tällaisia tietoja löysin erinäisiltä sivustoilta:
Pak-choi eli pinaattikiinankaali on kotoisin Aasiasta. Se pitää viileästä ja kosteasta kasvupaikasta. Ideaali kasvatuslämpötila on +7°C - +24°C välillä. Se on ns. lyhyenpäivänkasvi eli se tarvitsee vuorokaudessa riittävän pitkän katkeamattoman pimeän jakson eikä päivänvalon aika saa ylittää tiettyä tuntimäärää, joten meidän valoisa kesämme tekee siitä melko haasteellisen kasvatettavan. Liian valoisa, kuiva ja kuuma kesä saa sen helposti kukkimaan ennenaikaisesti. 
Englanniksi ennenaikainen kukinta/tuleentuminen kulkee nimellä "bolt". Se on eräänlainen kasvin suojamekanismi, jos kasvuolosuhteet eivät ole kohdillaan. Kasvi ikäänkuin panikoi ja luulee, että sen pitää nopeasti lisääntyä eli tuottaa siemeniä. Kaikenlainen "shokki" kasvin elinkaaren aikana voi laukaista tämän mekanismin. Sen voi siis aiheuttaa liialliset vaihtelut lämpötiloissa, kosteusolosuhteissa tai koulinta. 
Mikäpä tähän sitten avuksi? Ilmeisesti paras keino olisi kylvää pak-choi vasta keskikesällä tai jopa loppukesällä. Pak-choi kun ennemminkin sietää kylmää kuin hellettä. Aikaista kevättäkin tarjotaan kylvölle hyväksi vaihtoehdoksi, mutta meillä kevään valoisuus saattaa tosiaan muodostaa ongelman.

Kukkanuppujen alkaessa muodostua kasvi kannattaa käyttää heti. Kukkavarsien katkaisu ei ilmeisesti edesauta lehtien kasvun jatkumista. Tästä löytyi kyllä toisenlaistakin väittämää. Pak-choita voi syödä raakana salaateissa ja nopeasti pannulla paistettuna tai höyrytettynä. Ja kaikki osat ovat syötäviä, paitsi isomman kasvin kova kanta. Itse maistoin raakana tuollaista kukkavartta nuppuineen ja se oli ihan pehmeä ja maistui todella hyvälle, hieman makealle.

Pak-choin kukinto aukeamassa.

Lavassa etualla oleva rapini eli varsiparsakaali on tehnyt saman tempun kuin pak-choi. Kieltämättä tämä vähän kismittää, mutta pakko yrittää suhtautua huumorilla. 

Eli siis yhteenvetona tästä kaikesta totean vain, että olen siis tehnyt pak-choin kasvatuksessa varmasti kaikki mahdolliset virheet kylvöajankohdan, lämmön, valon ja kastelun suhteen. Täytyy varmaan ottaa lähempänä syksyä uusi yritys. Jos muistan. Tai edes haluan!

16 kommenttia:

  1. Joskus valovuosia sitten minäkin olen pak choita kasvattanut enkä yhtään muista kuinka kävi. Näin jälkiviisaana voikin todeta että se kuuluu kiinankaaleihin ja siihen sovelletaan kiinankaalin kasvatuksen säännöt. Kaikkea pitää kuitenkin kokeilla, ja tämähän on mielenkiintoinen kokeilu. Hyvältä kasvatuksesi näyttää kuitenkin, ja kiitos kun jaoit tämän kanssamme.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, ikuista oppimistahan tämä kasvien kanssa touhuaminen on. En ole mikään hyötykasvi-ihminen, kunhan kokeilen kaikenlaista. Tämä kuului siihen sarjaan😄Minusta on tärkeää kertoa näistä ei niin onnistuneista kokeiluistakin!

      Poista
  2. Pak choi on mun suosikkivihannekseni, mutta meidän kasvimaalla se menee kirppojen suihin, eikä sitä voi kasvihuoneessakaan kasvattaa, kun siellä se alkaa heti kukkia. Hyvän näköiset kasvit sait aikaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pak-choi on tosi hyvän makuinen. Olisi kiva onnistua sen kasvatuksessa!

      Poista
  3. Jaahas. Minäkin ostin nyt ekaa kertaa pak choin siemeniä ja kylvin kasvimaalle joskus huhtikuussa, kun kylvöt tein. Sadon runsaus ei vielä päätä huimaa, mutta jonkun verran sirkkalehtiä kasvimaalta löytyy, en kyllä nyt juuri muista, onko siinä kohdassa, jossa pak choita on. Koska olen niin huithapeli, en hirveästi luota sen varaan, että saisin omaa ruokaa, enkä edes usein muista käydä kasvimaalta silloinkaan satoa keräämässä, kun sitä olisi. Ruokaa kun tulee harvemmin laitettua :-D Sinun viljelyksesi näyttää jo todella rehevältä ja satoisalta!
    Salaatitit bolttaavat täällä lähes poikkeuksetta, ja jostain joskus luin syynkin siihen, mutta ehdin sen jo unohtaa. Olisi kyllä kiinnostavaa maistaa pak choita, ehkä niitä voi kerätä mikrovihanneksina jo nuorina. (Jos muistan.)
    Voi tosiaan olla viisasta jakaa siemenpussit keväällä ja loppukesällä kylvettäviin, eikä vaan ripotella kaikkia saman tien multaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, toinenkin huithapeli😂Se sana kuvaa minuakin hyötykasvien kasvattajana varsin hyvin!
      Minä versotin pak-choita alkuvuodesta ja silloin ihastuinkin sen makuun. Olisi silti kiva saada vähän isompiakin kasveja. Tämä bolttausilmiö tuli nyt sitten minullekin tutuksi, kun tuli opiskeltua sitä oikein urakalla asian tiimoilta😉

      Poista
  4. Olipa mielenkiintoista jälleen! Sen tiesinkin, että kasvi on lyhyen päivän kasvi ja stressaantuu helposti ja senkin tiesin, että kirpat siitä tykkää kovasti. Mutta mielenkiintoinen matka kasvin kanssa on kuljettu ja lopputulemana ajattelisin, että syksyllä voisin sitä kylvää testiin. Jään siis vielä odottelemaan reseptejä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Melkoinen seikkailu tästä pak-choin kanssa kehkeytyikin ja ajattelin jakaa sen, jottei kaikkien tarvitse tehdä samoja virheitä. Tässä saattaa kyllä käydä niinkin, että minä odottelen niitä reseptejä sinulta😂

      Poista
  5. Mielenkiintoinen kasvikokeilu ja ainakin kuvissa pac -choit näyttävät herkullisilta.

    VastaaPoista
  6. Pak-choi tarinasi sopii hyvin minun kasvatustapaani. Innolla lähden jotain kokeilemaan ja vasta ongelmien myötä tututustun kunnolla kasviin. Pak-choisi ovat todella hyvän näköisiä. Ehkä niitä voisi käyttää kesäkukkina, kunnes on sopiva hetki kylvää lisää.
    Kantapään kautta opittu jää hyvin mieleen. Seuraavalla kerralla onnistut varmasti paremmin. Myös lukijat, joille jaat kokemuksesi. Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensin hutkitaan, sitten tutkitaan! Sillä manteliteetilla yleensä mennään. Ja kantapääoppi on sitä parasta oppia. Ei tämä nyt ihan hukalle mennyt tämä kokeilu. Tänä aamunakin hain pak-choita leivän päälle! Ja ihailin kauniita keltaisia kukkia😉

      Poista
  7. Onpas sinulla hienot pak-choit. Meillä söi viime vuonna kirpat tms. Tänä vuonna en ole vielä laittanut, koska avomaa odottaa edelleen kylvöjä. Sinulla on hieno harsosysteemi. Tuon tyyppistä olen itsellenikin suunnitellut, mutta on vielä suunnitteluasteella... tai siis on edelleen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, komeita olisivat taimet, kunhan eivät vaan kukkisi! Kaikki kaalikasvit taitavat olla kirppojen herkkua. Niinkuin nyt sain karvaasti oppia, pak-choi kannattaa kylvää vasta keskikesällä tai jopa loppukesästä. Nuo muotoonommellut harsot sähkösuojaputkien päällä on ollut kyllä näppärä tapa suojata kasvit.

      Poista

Kiitos vierailustasi blogissani. Kaikki kommentit ovat tervetulleita!