10 tammikuuta 2025

Ripsiäiset ja biologinen torjunta

Olen jo hetken aikaa tasapainoillut näiden erittäin inhottavien tuholaisten eli ripsiäisten kanssa. Vaikka yritänkin elää niiden kanssa jonkinlaista rauhanomaista rinnakkaiseloa, aina välillä meinaa mennä kuppi nurin. Varsinkin, jos joku lempikasvi on hyökkäyksen kohteena. Olen yrittänyt suhtautua niihin harrastuksen mukana väistämättä tulevana haittana, mutta aina ei vaan pysty ottamaan ihan niin rennosti. Itse olen luullakseni saanut niitä alunperin jonkun ulkomaan kasvitilauksen mukana, vaikka olen yrittänytkin karanteerata niitä erillään muista kasveista. Tuntuu, ettei ripsiäisiltä tai muilta tuholaisilta voi mitenkään välttyä, kun niitä voi olla kaupasta ostetuissa hedelmissä, leikkokukissa tai viherkasveissa tai niitä tulee kesällä ulkoa (Suomessakin tunnetaan yli 100 ripsiäislajia).

Aikuinen ripsiäinen.

Ripsiäiset ovat pitkulaisia, 1-2 mm:n mittaisia hyönteisiä. Ne ovat nopeita juoksemaan, mutta huonoja lentämään. Omasta mielestäni ne vain "hypähtävät" karkuun häirittäessä. Väritys vaihtelee lajista riippuen melkein mustasta hyvinkin vaaleisiin. 
Ripsiäiset käyttävät ravinnokseen kasvisolukkoa, siitepölyä ja sienirihmastoja. Ne voivat koteloitua kasvin lehdille tai kasvualustaan ja jäädä näin odottelemaan perempia aikoja. Naaraat voivat lisääntyä partenogeenisesti eli ilman hedelmöitystä ja ne munivat munansa yleensä kasvisolukkoon. Siksi ne ovatkin niin vaikeasti torjuttavissa sekä kemiallisesti että biologisesti. Ne ovat myös äärettömän nopeasti lisääntyviä. Kehitys munasta aikuiseksi kestää olosuhteista riippuen 3-4 viikkoa. Toukat ja nymfit ovat niin pieniä ja värittömiä, että niitä on todella vaikea nähdä ennen kuin oma silmä tottuu niitä kasveista havainnoimaan. Ne myös saattavat lymyillä lehtien alla tai ovelasti lehtiruodin vieressä. Monesti toukat erottaa vain mustasta kakkapisteestä, joka niillä roikkuu perässään.
Yleensä ripsiäisten läsnäolo paljastuu, kun kasvien lehtiin alkaa ilmestyä vioitusta. Hyvin tyypillinen ripsiäisvioitus ovat kuivat läntit, jotka hyvin pian saavat hopeisen värityksen. Niissä saattaa myös näkyä näitä toukilta jääneitä pienen pieniä, mustia kakkakikkareita. Pehmeälehtisistä kasveista vioitukset on mielestäni helpompi tunnistaa kuin esimerkiksi kaktuksista. Mutta nyt on niidenkin kohdalla oma tieto lisääntynyt ja epäilykset heräävät pienimmästäkin läiskästä!

Ripsiäinen ja sen aiheuttamia jälkiä puukaktuksen lehdissä.


Sellaisia pirulaisia ovat siis ripsiäiset. Mutta miten niistä sitten pääsee eroon? Markkinoilla on systeemisiä myrkkyjä, jotka imeytyvät kasvisolukkoon ja tappavat myös ripsiäisen munat kasvin sisältä. Systeemisillä myrkyillä pitäisi riittää oikein tehtynä yksi käsittelykerta. Sitten ovat nämä pyretriinipohjaiset aineet, joilla käsittely pitää toistaa kerran viikossa 6-8 viikon ajan, koska ne eivät tehoa kasvin sisällä odottaviin muniin, vaan käsittely pitää uusia aina uusien sukupolvien kuoriuduttua kasvin sisältä. Melkoinen talkoo!
Itse en ole innokas käyttämään myrkkyjä kasveilleni. Luen välillä kauhulla netin kasviryhmissä ihmisten huoletonta myrkkyjen käyttöä. Osa ihmisistä myrkyttää uuden ostamansa kasvin jopa varmuuden vuoksi kotiin tuodessaan. Omasta mielestäni tuholaisen pitäisi ainakin todeta olevan olemassa ja tunnistaa ennen myrkkyjen käyttöä. 


Ripsiäisen tuhoja kultaköynnöksen lehdissä.

Eli annanko ripsiäisten sitten vain syödä kasvini? En sentään ihan noin vain. Yritän tutkia kasvejani monta kertaa viikossa niitä kastellessani ja ihan muutenkin. Vien niitä myös usein suihkuun. Saan näin huuhdottua ainakin aikuisia yksilöitä viemäriin. Samoin harjoitan ihan mekaanista torjuntaa listimällä näkemiäni ripsiäisiä. Silmä alkaa olla jo melko harjaantunut niiden bongaamiseen. Poistan myös lehtiä, joissa selkeitä jälkiä näkyy. Tietysti ymmärrän, etten näillä keinoilla pysty ongelmaa kokonaan poistamaan, mutta vähenemään ainakin saan. 
Mutta sitten ajattelin kokeilla vielä yhtä konstia, johon en ole vielä aikaisemmin turvautunut, vaikka olen sitä jo pitkän aikaa mielessäni pyöritellyt. Eli päätin kokeilla biologista torjuntaa ja tilasin Biotukselta torjuntaeliöitä. Tilasin ripsiäispetopunkkeja, jotka syövät ripsiäisten nuoria kehitysasteita, ja kesärikkaluteita, jotka syövät kaikkia kehitysasteita, myös aikuisia. Ostin myös liima-ansoja, joita olen aikaisemmin käyttänyt harsosääskien torjuntaan. Nyt ostin myös sinisiä, koska sinisen värin sanotaan vetävän ripsiäisiä puoleensa.


Ripsiäisen tuhoja basilikan lehdissä.

Ripsiäisen tuhoja pikkuposliinikukan lehdissä.




Pitkälle edennyttä ripsiäistuhoa yönkuningattaressa.
Kuvan yläreunassa näkyy aikuinen yksilö ja vaaleita toukkia
 mustan jäljen ympärillä.

Tänään Biotuksen paketti sitten saapui. Oli melkein jouluisen jännittävä olo pakettia avatessa. Ötökät ja muut tarvikkeet oli hienosti pakattu styroxlaatikkoon ja mukana oli myös kylmäpussi, joka piti sisällön viileänä. Sisällä oli siis pullollinen kesärikkaluteita (500 kpl) ja pahvipurkillinen ripsiäispetopunkkeja (25000 kpl). Tilasin myös bioboxeja, joihin punkkeja voi laittaa kantoaineineen ripustettavaksi kasvien lähelle, 10 kertaa suurentavan luupin ja sinisiä ja keltaisia liima-ansoja. 
Punkit laitoin bioboxeissaan kasveihin ja ripottelin osan myös lehtien päälle. Kesärikkaluteet ripottelin kantoaineineen myös suoraan kasveihin. Ne olivatkin ripeitä kavereita. Kun purkin kannen aukaisi, sieltä alkoi välittömästi kömpiä hyöteisiä ulos. Hieman alkoi niskaa kutittaa, kun niitä kasveille levittelin. Liima-ansoja en nyt yhtä aikaa laittanut, etteivät torjuntaötökkäni menisi niihin.
Kokeillaan nyt tätäkin konstia. Monesta lähteestä olen lukenut, että ilmankosteus pitäisi olla näiden torjuntaeliöiden kanssa olla kohtuu korkea. Meillä se ei kovin hyvin taida toteutua, mutta katsotaan nyt kuinka kokeiluni etenee.

Koko tilaukseni.


Kesärikkaluteita alkoi tulla purkista heti, kun kansi aukesi.

Ripsiäispetopunkit kantoaineineen bioboxissa soihtuköynnöksessä.


Mieheni katseli stoalaisen tyynesti, kun levittelin punkkeja ja luteita kasveihini. Täytyy kyllä sanoa, että annan hänelle täydet pisteet pitkämielisyydestä, kun hän seuraa touhujani kasvieni kanssa, ja teen kaikenlaista varmasti hänen mielestään ihan älytöntä niiden hyvinvoinnin eteen.


15 kommenttia:

  1. Sinä osaat kirjoittaa ikävästäkin asiasta mukavalla tavalla! Ja jälleen runsaasti hyödyllistä tietoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yritän yleisen edun nimissä vähän suodattaa kaikkein murhanhimoisimpia ajatuksiani, joita kyllä ilmenee, kun vain näenkin ripsiäisiä😂

      Poista
  2. Olipa mielenkiintoinen, hauskakin (anteeksi) postaus ja kyllä kutittamaan alkoi minuakin. Tuntui hiukan järkyttävältä kaikki nuo ötököiden iskut kasveihisi, mutta onneksi löytyy apua torjuntaan myös!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Välillä koko touhu saa oikeasti aika koomisiakin piirteitä, kun miettii kuinka sitä päästää kotiinsa punkkeja ja luteita mellastamaan! Ripsiäiset on ihan...pepusta!

      Poista
  3. Mielenkiintoista. Kerrohan jatkossa miten biologiset torjuntahyönteiset tehosivat kasveihisi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Odotukset eivät ole kovin korkealla, mutta katsotaan onko tästä mitään hyötyä. Pitäisi varmaan olla suljetumpi tila ja korkeampi ilmankosteus. Olen henkisesti valmistautunut tilaamaan uuden satsin noita kesärikkaluteita ja uusimaan koko touhun. Palaan kyllä asiaan joka tapauksessa!

      Poista
  4. Olen tutustunut Biotuksen tuotteisiin. Toissa kesänä epäilin kasvihuonekurkuissa vihannespunkkia, jota se ei sitten onneksi ollutkaan. Olin henkisesti valmistautunut tilaamaan Biotukselta petopunkkeja. Myrkkyjä en käytä. Asumme pohjavesialueella eli täällä on syytä olla erityisen tarkkana, mitä maahan laittaa. Kuten ihan missä tahansa muuallakin.
    Hatunnosto miehellesi pitkämielisyydestä. Meillä Ukkokullan ihmettely on vähän samanlaista. Hän toteaa ykskantaan, että pihalla kasvaa kirjovehkoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikkea ne ukkokullat joutuvat kestämään😂
      Minäkään en halua myrkkyjä käyttää. Joskus olen olen käyttänyt pyretriiniä, jonka pitäisi olla "luonnonmukainen" torjunta-aine, mutta kun luin senkin turva- ja vaaratekstit, ei tehnyt enää mieli sitäkään käyttää. Huh!
      Onneksi pääsit säikähdyksellä vihannespunkin suhteen. Kasvihuone olisi varmaan hyvä tila käyttää torjuntaeliöitä, kun se on suljettu tila ja ilmankosteuden saa kastelulla korkeaksi.

      Poista
  5. Kaikki tuholaiset on niin tympeitä, mutta niiltä ei vain voi välttyä! Mielenkiintoinen kokeilu ja tuollainen määrä tuholaisia saa kenen tahansa niskassa kutiamaan. Minullakin jo pelkkä kirjoittaminen, vaikka hiuksia taitavat olla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuholaiset ovat todellakin tympeitä, mutta kuuluvat harrastukseen! Varsinkin, kun kasvimäärä alkaa olla niin iso kuin meillä, niitä melkein väistämättä ilmaantuu.

      Poista
  6. Olen hyvin innostunut kuulemaan, miten biologinen torjunta auttoi näihin sisäkasvien tuholaisiin. Kasvihuoneeseen olen tilannut tuolta samasta paikasta petopunkkeja vihannespunkeille ja olen saanut niistä selvän avun. Kasvihuoneessa ei kannata odottaa biologisen torjunnan aloittamista liian kauan, jotta tilattu määrä petopunkkeja ehtii töihin ajoissa. Miten mahtaa olla huonekasvien suhteen? Itse en ole kokeillut sisällä, mutta minä olen onneksi säästynyt tuholaisongelmilta aika hyvin - kelta-ansoja olen joskus käyttänyt ja joskus lasiin laitettua ”nestemäistä ansaa” itse sekoitettuna.

    VastaaPoista
  7. Meillä ei ole mitenkään kauhea invaasio sisällä meneillään, mutta riittävä mielenrauhaani (ja taimikasvatuskautta) ajatellen. Halusin kokeilla tällaista luonnollista keinoakin, kun nuo myrkyt eivät tosiaan niin houkuttele.
    Kiva kuulla, että kasvihuoneessa torjuntaeliöt ovat toimineet!!! Vaikka siellä tilanne on tietysti vähän toinen kuin sisätiloissa, mutta rohkaisee se silti.
    Kerron kyllä auttoivatko ötökät😊

    VastaaPoista
  8. Aika hurjaa kyllä avata ötökkäpurkki ja päästää seuraavat ötökät kasveille, toki syömään siis edelliset örkit:)

    VastaaPoista
  9. Minulla ei ole koskaan ennen ollut näitä ripsiäisiä mutta toissa joulun jälkeen iski vanhaan joulu kaktukseen ripsiäiset . Se kukki yli 360 kukalla ja sitten siihen iski nämä otukset . Ei auttanut muu kun leikata loppujen lopuksi kaikki lehdet kokonaan pois melkein multaa myöten . Samoin mökillä isoon posliinikukkaan iski myös . Sille laitoin kaksi kertaa puikkoja multaan ja poistin lukemattomia lehtiä Nyt näyttää paremmalta. Pitää tarkkailla edelleen . Toivottavasti sinäkin saat tämän asian järjestykseen.

    VastaaPoista

Kiitos vierailustasi blogissani. Kaikki kommentit ovat tervetulleita!