Marraskuun pimeydessä pilkahtaa jotain kirkkaan punaista. Kesän ulkona viettänyt marraskuunkaktus on aikataulussa ja on alkanut kukkia. Se pääsi amppeliin keittiön länsi-ikkunalle, mutta hieman sivuun suoraan ikkunasta tulevasta valosta. Jos sieltä tähän vuodenaikaan nyt jotain valoa edes tulee.
Sain ostettua viime kuussa Nelsonin kasvivalolistaan jatkojohdon ja lisäsin toisen led-listan vanhan perään amppelien yläpuolelle. Alempi valolista on valaisemassa posliinikukkien pikkutaimia. Marraskuunkaktus sai vielä ikioman Airamin kasvilampun suoraan yläpuolelleen. Siitähän se sitten oikein innostuikin ja alkoi työntää innolla nuppuja. Hieman huonommassa valossa asustavissa valkoisessa ja pinkissä marraskuunkaktuksessa näkyy vasta aivan pikkiriikkisiä nupun alkuja.
Joulunpunainen marraskuu. |
Marraskuunkaktuksen seurana kukkii myös isosoihtuköynnös eli borneonkaunotar. |
Valokylvyssä. |
Mielenkiintoinen yksityiskohta tämän kaktuksen kukinnassa on nuppujen sijoittuminen kasviin. Kaikki nuput ovat sillä puolella, jonne paras valo on kasvilampusta osunut. Tähän olen aikaisemminkin kiinnittänyt huomiota ja todennut kasvivalon voiman ainakin näin pimeään vuodenaikaan.
Käänsin kaktuksen amppeliin nyt toisinpäin, jotta toisellekin puolelle tulisi kukkia. Sanotaan, ettei marraskuunkaktusta saisi käännellä sen nuppu- ja kukkavaiheessa, mutta itse olen näitä pyöritellyt miten sattuu, eivätkä nuput tai kukat ole siitä pudonneet. Muutaman isomman laakavarren tämä yksilö on syksyn aikana pudotellut sisälle tultuaan. Sen voi aiheuttaa yli- tai alikastelu, veto, valonpuute tai tuholaiset. Syitä on monia, enkä tiedä miksi tämä on niin tehnyt.
Nostin kaktuksen lattialle kuvattavaksi, kun ei siitä saanut oikein järkevää kokonaiskuvaa amppelissa.
Myös lehdet (tai oikeammin laakaversot) saavat kasvilampun alla kauniin punaisen värin. Väri johtuu antosyaaneista, jotka ovat kasvien solunesteessä esiintyviä violetteja, sinisiä ja punaisia väriaineita. Ne suojaavat kasvia liialliselta UV-säteilyltä, kuivuudelta ja äärimmäisiltä lämpötiloilta (kylmä tai kuuma).
Myös lehtikaktus Rhipsalis elliptica innostui tekemään kovasti uusia lehtiä uuden valolistan alla. |
Niinpä onkin todella hyvän punaiset kukat. Ja siellä taustalla näkyy kaunis verhokappa!
VastaaPoista