Taistelu jatkuu! Tammikuun puolivälin paikkeilla tilasin Biotukselta torjuntaötököitä ripsiäisinvaasion taltuttamiseen. Vapautin kesärikkaluteet ja ripsiäispetopunkit meidän huusholliimme listimään ripsiäisiä. En tiedä oliko vain toiveajattelua, mutta oikeasti tuntui, että tilanne rauhoittui ja ripsiäisiä ei hetkeen näkynyt. Ainakaan niin paljon kuin aikaisemmin. Sitten pikku hiljaa niitä on taas alkanut ilmaantua näkyville. Tiesin kyllä jo silloin torjuntaötöjä tilatessani, ettei taisto ripsuja vastaan tulisi olemaan helppo. Ja että uusintakäsittely varmasti tarvitaan.
Niinpä sitten tein uuden tilauksen. Tällä kertaa Biotukselta löytyi myös ripsiäisrikkaluteita, joten otin niitäkin mukaan tilaukseen kesärikkaluteiden ja ripsiäispetopunkkien lisäksi. Punkit otin nyt nyt noissa biopusseissa, joissa niillä on mukana myös ravintoa eli ruokapunkkeja (ihanaa, lisää punkkeja talouteen😅). Petopunkkipussit voivat toimia 4-7 viikkoa, kunhan olosuhteet ovat optimaaliset eli ei ole liian kuivaa tai kosteaa. Yleensä kotona ilmankosteus on ainakin lämmityskaudella liian alhainen. Ilmankostutinta en sentään vielä ole hankkinut, mutta kai se on sitten seuraavalla kierroksella sekin hankittava!
![]() |
Hoya bella inner variegated on myös ollut erityisesti ripsiäisten mieleen. Se onkin ollut minulla hyvä ripsiäismittari, koska kaikki kasvit eivät ole niin ripsiäisille mieleen. |
![]() |
Paksulehtiset posliinikukat ovat yleensä olleet aika hyvin turvassa ripsiäisiltä, mutta nyt myös Hoya surigaoensis oli joutunut hyökkäyksen kohteeksi. |
![]() |
Tilaukseni Biotukselta. |
![]() |
Ripsiäispetopunkkipussi Hoya bellassa. |
![]() |
Toinen pussi Dischidia ovatassa eli vesimeloniköynnöksessä, joka myös on ollut ripsiäisten suosikkeja. |
![]() |
Mutta onneksi on olemassa myös kivoja tyyppejä ötökkämaailmassa. Bongasin kesärikkaluteen talvetettavan pensasbasilikan lehdeltä! |
![]() |
Sillä oli pari kaveriakin mukana, huippua! |
Onhan tämä nyt melkoista säätämistä näiden kasvieni hyvinvoinnin eteen, mutta edelleenkään en millään haluaisi alkaa myrkytellä kasvejani. Varsinkaan näin taimikasvatusaikaan!
Pidän peukkuja!!
VastaaPoistaKiitos tsempeistä, Päivi!
PoistaHarmi, että ötökät vaivaavat. Toivottavasti torjuntaötökät tekevät tehtävänsä.
VastaaPoistaTämä on ihan normaalia, kun on paljon kasveja huushollissa🙁Olen varautunut siihen, että tämä tulee olemaan kauhun tasapainottelua hamaan tulevaisuuteen.
PoistaOnneksi nykyisin löytyy tällaisia hyviä torjuntaötököitä. Vaatii kyllä kestävyyttä jaksaa odottaa tuholaisten häviämistä ja siinä ohessa hoitaa potilaita. Olen joskus kantanut limoviikunaa ja kiinanruusua pesuhuoneen suihkusta olohuoneeseen ja taas takaisin. Kiinanruusun suhteen taisi kestävyys loppua ja viherkasvi siirtyi kompostiin.
VastaaPoistaOnnea taisteluusi!
Tulee päiviä, että mietin heitänkö kaikki kasvit pihalle ja siirryn kokonaan vaikkapa käsitöiden pariin, mutta en sitten kuitenkaan😂Välillä mietin, olenko menettänyt järkeni, kun suihkuttelen kasvejani isossa muovilaatikossa postimerkin kokoisessa vessassa (meillä on suihkutilat vain alakerrassa ja sinne en kyllä viitsi kaikkia kasveja raahata). Mutta joo, elämä on valintoja ja harrastus on harrastus. Kai sitä voisi ehkä hullumpiakin asioita elämässään tehdä🙄
PoistaKiitos tsemppauksesta!
Hyvä, että sinulla on taistossa liittolaisia, mutta nuo punkit ja luteet ja kaikki ovat niin karmaisevan tuntuisia! Uskon, että ne hoitavat hommansa. Sisällä jouluruusu on todellinen ötökkämagneetti!
VastaaPoistaPunkit ja luteet riehumassa sisällä talossa ei ole ajatuksena kauhean viehättävä, mutta ei niitä täällä edes huomaa. Täytyy oikein erikseen alkaa kasveja tutkimaan, jotta löytäisi jonkun.
PoistaJouluruusu tuntuu olevan erityisesti ripsiäistenkin mieleen🙁
Harmi, ettei ensimmäinen erä torjuntaötököitä tuonut lopullista apua. Onneksi talven pahin aika on ohi ja koko ajan on kasveille paremmat olosuhteet, niin tuholaisetkaan eivät vaivaa niin pahasti. Nyt vielä uusi setti torjuntaotuksia on apuna.
VastaaPoistaSinähän saat tuohon minikasvariin helposti korkeamman ilmankosteuden sitä tarvitseville kasveille. Joku alunen vaan lattian suojaksi, ettei tipu vesipisaroita puulattialle tai sijoita koko komeus kosteutta kestävälle pinnalle.
Unohtui vielä sanoa, että jouluruusun tosiaan voi laittaa ulos heti kun lämpötila on plussan puolella. Lähtee tuholaiset hyvin nopsaan ja jouluruusu viihtyy muutenkin paremmin viileässä. Pidät vaan jossain varjoisassa kohdassa, niin ei aurinko pääse kärventämään lehtiä.
PoistaTiedossa olikin, ettei torjuntaötöillä saa kerralla tilannetta kokonaan rauhoittumaan. Ja tuskin tällä toisellakaan, mutta saapahan ainakin jotenkin hallintaan. Minulla on niin paljon sisällä kasveja, että on varmaan sula mahdottomuus saada kaikkia ötöjä koskaan poistettua yhtälöstä.
PoistaMinikasvarin tarkoitus olikin juuri tuo ilmankosteuden lisääminen ja rajattu alue ötöille😊
Täytyisi tuo jouluruusu tosiaan siirtää jonnekin ulos. Kohtahan sen varmaan saisi jo maahankin toisten seuraan!