28 marraskuuta 2024

Laukkojen supersankari

Laukat ovat hauskoja silmäniloja kevään ja alkukesän aikaan puutarhassa. Niitä on todella moneen lähtöön, ja meidänkin pihasta niitä löytyy muutamaa sorttia. Kaikki niistä eivät ole kuitenkaan meillä erityisen hyvin viihtyneet. 

Ukkolaukka 'Purple Sensation'in sanotaan leviävän rikkaruohon lailla, mutta meillä se ei ole sitä kyllä suostunut tekemään. Joka vuosi niitä silti onneksi nousee. Viininpunainen pallerolaukka katosi yhden kesän ja parin kukkineen varren jälkeen. Sinilaukka ja kainolaukka tekivät samoin. Laukka 'Summer Drummer' ei koskaan edes lähtenyt kasvuun. Jättilaukka 'Ambassador'in sipuleista taitaa olla hengissä enää yksi. Hajulaukka ja hietalaukka 'Hair' ovat sentään kukkineet ihan kivasti.

Tämän syksyn uusia hankintoja ovat pallolaukka (Allium balsaticum) 'Silver Spring', tähtilaukka (Allium christophii syn. albopilosum), pallolaukka (Allium karataviense) 'Red Giant' ja laukka 'Red Mohican'. Pallolaukka karataviensea minulla on pihassa kukkinut monta vuotta yksi ainoa valkoinen pallo. Nyt tuli muutama punainen lisäksi. Tähtilaukkaakin olen joskus muistaakseni kokeillut. Ilmeisen huonolla menestyksellä, kun ei siitä sen isompia muistikuvia ole.

Suurin syy laukkojen huonoon menestymiseen taitaa olla kukkapenkkien ahtaus. Sipulikukat kun on aina pitänyt vain survoa jonnekin koloon perennojen joukkoon. 

Mutta vaikka tämä juttuni alkoikin hieman ankeilla selviytymistarinoilla, on meillä puutarhassa sentään yksi todellinen laukkojen supersankari. Se on jättilaukka 'Globemaster', jota ostin syksyllä 2019 kolme sipulia ihan arkisesti Prismasta ruokaostosten lomassa. Aluksi istutin sipulit isoon kukkapenkkiin, jossa ne kukkivat nätisti kolmella pallolla seuraavana kesänä perennojen puristuksessa. Päätin siirtää ne ahdingostaan väljemmille vesille kasvimaan reunaan, ja siellä ne innostuivatkin uudessa muhevassa mullassa kasvamaan kohisten. Ja tänä vuonna niitä olikin jo melkein parikymmentä vartta kukkimassa.

Valokuvia selaillessani huomasin, että olin ikuistanut näiden uhkeiden palleroiden kasvua kevätkesän aikana varsin kattavasti, joten päätin kirjoittaa niistä ihan oman jutun.

8.4.2024

Huhtikuussa jättilaukat nousivat pinnalle heti, kun lumi suli niiden kasvupaikalta. Niiden puna-vihreät piipat ovat helposti tunnistettavissa muiden kevään sipulikukkien joukosta.


12.4.2024


28.5.2024

Jättilaukkojen kasvuvauhti oli hurja. Toukokuun lopulla niillä oli jo valtavat lehdet, korkeat kukkavarret ja komeat nuput, jotka alkoivat aueta.


2.6.2024

Kesäkuun alussa lilat pallot alkoivat pörhistyä ja pyöristyä, ja lopulta kukat olivat täysin auki.

7.6.2024

Jättilaukkojen seurassa vanhan kasvimaan reunassa kasvaa enimmäkseen erilaisia liljoja. Taustalla näkyy verkko, jossa kasvaa muutama kärhö. Etualan matalan metallituen suojissa yrittää sinnitellä tarhalyhtykärhö 'Princess Diana', joka teki kesällä ensimmäistä kertaa pari kukkaakin. Korkea sinikukkainen perenna on itsekseen kylväytynyt lehtosinilatva.

7.6.24

Jättilaukkojen lehdet pysyivät mielestäni melko pitkään vihreinä, mutta kesäkuun alussa ne alkoivat tyypilliseen laukkojen tapaan kuivahtaa. 

7.6.2024


Kesäkuun alussa kukinnoissa oli vielä avautumattomia "tähtiä", mutta kuun loppupuolella kaikki olivat jo auki ja kukinnot komeimmillaan.

22.6.24

Kukintojen avautuessa lähekkäin ne ikäänkuin kiilautuivat toistensa lomaan ja muodostivat hauskoja tupla- tai triplapalloja.

22.6.24



22.6.24


22.6.24





22.6.2024

Pörriäiset viihtyivät myös hyvin laukkojen tähtimäisissä kukissa.

22.6.2024


Heinäkuun alussa kukinta oli ohi. Laukkojen lehdet olivat jo ruskistuneet ja myös kukinnot kuivuneet. Laukkojen taakse olin istuttanut esikasvattamiani hämähäkkikukkia, jotka olivat jo hyvässä kasvussa. Siemenpankista niitä nousi sitten lisää.


2.7.24





Heinäkuun puolenvälin tienoilla liljat olivat jo kasvaneet jättilaukkojen yli peittäen ruskistuneet lehdet. Laukkojen kukinnot olivat vielä kuivuneinakin varsin koristeellisia ja loivat hauskan kontrastin liljojen värikylläisyydelle. Ensin kukkivat tarhasarjaliljat ja taustalla nousivat puuliljat.


Ilta-auringossa.








Jättilaukat pilkottavat taustalla vielä hieman liljojen keskeltä. Etualalla värililja 'Mascara'
availee nuppujaan.


Tämän oman viisivuotisen kasvatuskokemukseni mukaan voin lämpimästi suositella jättilaukka 'Globemaster'ia. On se vaan niin komea!

Löytyykö sinun puutarhastasi laukkoja?


12 kommenttia:

  1. Laukat ovat upeita ja niitä löytyy myös omasta puutarhastamme. Ainut ikävä puoli on tosiaan tuo niiden ikävästi ruskistuvat lehdenkärjet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jättilaukalla nuo lehdet pysyvät mielestäni muita laukkoja pidempään vihreinä. Tai sitten johtuu vain kasvupaikasta, tiedä häntä.

      Poista
  2. Nyt täytyy sanoa, että en ole laukkojen ystävä eli minulla niitä ei juurikaan ole, karhun- ja käärmeenlaukka kylläkin ja niistä tykkään 💚

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kaikesta tarvitse tykätä. Onneksi maailma on pullollaan kasveja ja valinnan varaa riittää😄

      Poista
  3. Laukkoja löytyy paljonkin, ja niissä on tosiaan isoja eroja. Ukkolaukat eli myös 'Purple Sensation' tosiaan tuottavat lukuisia siementaimia täällä. Valitettavasti olen joskus istuttanut sitä tavallista hailakampaakin, kun Purple Sensationissa on niin paljon parempi väri.
    'Summer Drummer,' 'Silver Spring' ja jotkut muut oikein herkullisen väriset ovat valitettavasti osoittautuneet lyhytikäisiksi. Mutta onneksi on muita kivoja. Minulla kaikki laukat kasvavat perennojen seassa, joten lehdet eivät juuri haittaa. Ohikukkineet kukkapallot ovat tosiaan kivoja, jos varret pysyvät pystyssä eivätkä ala kaatuilla saman tien.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole ollenkaan yllättynyt, että sinulta laukkojakin löytyy. Puutarhasi on varsinainen kasvien aarreaitta!
      Toivottavasti tuo 'Silver Spring' kukkisi edes yhtenä kesänä. Se on niin kaunis!

      Poista
  4. Oi miten hyvää tekee nähdä pikkutaimien, laukkojen ja liljojen kuvia, kiitos!

    VastaaPoista
  5. Ukkolaukkoja löytyy, ja ne todellakin ovat levinneet perennapenkissä. Piti jopa viime kesänä kaivaa osa pois, että muitakin kukkijoita mahtuu!
    Ihania nuo sinun laukkasi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on ukkolaukat varmaan niin tiheässä perennaryteikössä, että ovat raukat varmaan tukehtuneet sinne. Olisi ihana "ongelma" tuollainen ylitarjonta😊

      Poista
  6. Onpa komea jättilaukkamätäs sinulla! Ukkolaukat ovat villiintyneet meillä niin paljon, että joudun keräämään kukinnot lämpökompostiin heti kukinnan päätyttyä. Välillä pitää myös kaivella ylimääräisiä siementaimia pois. Niitä tunkee joka paikkaan; niin kukkapenkkeihin, kivikkoon kuin nurmikollekin. Sorjalaukka 'Mount Everest' viihtyy myös aika hyvin. Erikoisemmat ja pienemmät laukat eivät valitettavasti viihdy yhtä hyvin kuin nuo isommat mutta silti istuttelen niitä aina välillä lisää. Kyllä ne yhden tai pari kevättä kukkivat ja joku yksittäinen saattaa viihtyä kolmannenkin vuoden. Erityisesti mustalaukan soisin viihtyvän pidempäänkin. Se on niin kaunis ja tuoksuukin ihanalta. Toisaalta on kiva, että kaikki eivät tee yhtä innokkaasti siementä kuin ukkolaukat :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on kyllä hauskaa, kun monilla ukkolaukasta on tullut suorastaan rikkaruoho ja meillä se hädin tuskin pysyy hengissä😂Nämä jättilaukat ovat onneksi viihtyneet meilläkin varsin hyvin! Katsotaan mitä ensi keväänä nousee...

      Poista

Kiitos vierailustasi blogissani. Kaikki kommentit ovat tervetulleita!