Ei taida minusta tulla chilinkasvattajaa tai ainakin harjoitusta se vielä kovasti vaatii. Tässä taannoin kastelin kukkiani ja pistin kevään kunniaksi vähän tuhdimpaa lantavettä kannuun. Keväthuuman siivittämänä kastelin sitten samalla vedellä chilejäni, ja hupsis hei, nehän ottivat siitä nokkiinsa oikein tosissaan. Varsinkin 'Bolivian Rainbow't, jotka kipersivät ylälehtensä ja kuivattivat sekä nuppunsa että uudet alkunsa lehtien tyveltä! Voih!
Toinen syy voi olla myös liikakastelu. Olin kastellut chilejäni alakautta ja vesi on saattanut jäädä liian pitkäksi aikaa makaamaan alusvadille. Siitähän chilit eivät tykkää. Tai sitten on kyseessä tuhdin lannoituksen ja liikakastelun yhteisvaikutus. Minun piti oikein hakea tietoa Chilifoorumi.fi:sta ja ulkomaisilta sivustoilta. Opin sen verran, että chileillä on taipumusta käpristellä ylälehtiään myös vääränlaisen valon vaikutuksesta liian kastelun ja lannoituksen lisäksi. Jestas, kun on vaikeita kasveja!!!
Käpristyneet lehdet eivät tuosta lukemani perusteella enää palaudu, joten pätkäisin latvat bolivialaisilta poikki. Kasvavat sitten miten kasvavat. Harmittaa vaan, kun olivat niin kauniita kasveja. Vaihdoin yhden myös isompaan purkkiin. Katsotaan onko sillä mitä vaikutusta kasvuun.

Uskon lannoitusövereihin siinäkin mielessä, että myöhemmin koulitut bolivialaiset eivät saaneet lantavettä ja ovat ihan kunnossa, kuten yllä olevassa kuvassa näkyy.

Tutkin tätä ödeema-asiaa myös vähän laajemmin, koska myös pelargoniapistokkaani alkoivat oirehtia. Pistokkaat ovat siis jo hyvin juurtuneita, niitä syksyllä ottamiani. Nekin saivat samaista lannoitevettä ja niiden lehtisuoniin lehtien alapinnalle ilmestyi tuollaista kummaa röhelöä ja lehdet menivät jotenkin oudon koviksi. Kysyin mielipidettä myös puutarhaseuramme pelargoniakasvattajalta, ja häneltäkin tuli vastaus, että hyvinkin voi olla kyse lannoiteövereistä. Hänkin oli kysynyt edelleen muilta mielipidettä. Ihanaa, että on tällaisia avuliaita ihmisiä!
Onneksi en kastellut paprikoitani lannoitevedellä. Ne voivat hyvin.
Latvojen katkaisun jälkeen 'Bolivian Rainbow't selvästi pysähtyivät miettimään, että mitäs nyt. Mutta on sieltä onneksi uutta vihreää kasvua tulossa. Nyt vaan kastellaan ja lannoitellaan todella ajatuksen kanssa. En uskalla enää kastella niitä alakautta vaan ne saavat tipan vettä silloin tällöin yläkautta. Kai minä seuraavaksi tapan ne alikastelulla😓No, se kuuluisa kantapääoppi taitaa olla sitä parasta oppia kasvienkin kanssa!
Aina kasvatuksessa ei mene niinkuin Trömsössä, mutta toivottavasti chilit tuosta vielä tointuvat.
VastaaPoistaTuli mieleeni heti, että olikohan liika lannoitus suurin syy ongelmaan. Minäkin näet huomasin muutaman tomaatin alalehden nuukahtaneen oudosti pian kanankakkalannoituksen lisäyksen jälkeen ja muuta syytä en keksinyt, kuin liiallisen lannoituksen saannin. Koskaan aiemmin tomaatin taimien kanssa ei ole ollut mitään ongelmia.
Chilit ovat onneksi jo toipumaan päin eli ehkä tästä(kin) selvittiin säikähdyksellä. Ja ehkä kasvattajakin otti opikseen, vaikka aika kovapäinen onkin😄Liikalannoituksen piikkiin minä tämän pistäisin, ja sama voi olla sinun tomaatintaimiesi kanssa myös.
PoistaHAASTE - kirjoita unelmakeikka(aikakone käytössä) kuka, missä, milloin, miksi! Jos postaat, ilmoita tänne https://sushuokailee.blogspot.com/2025/04/torstain-aikamatka-suloisiin-saveliin.html?sc=1743841489009#c5987843713907842307
VastaaPoistaHmm, kuinkahan tämä chilinkasvatukseen liittyy?
PoistaHei tulipa mieleen yksi pika-apu, koska joskus minullekin on sattunut tuommoinen ödeema paprikoitten kanssa. Poistat vaan vanhan mullan kokonaan kasvilta, karistelemalla juuristo ihan paljaaksi ja mieluummin vielä huuhtomalla juuret vaikka juoksevan veden alla. Sitten ruukutat kasvit normaalisti uudella mullalla. Tämä ei mitenkään ainakaan vahingoita kasvia joten uskaltanee kokeilla.
VastaaPoistaEilen laitoin paprikoilleni ensimmäisen kerran lannoitetta kun vaihdoin ne isompiin ruukkuihin, kanankakkarakeita laitoin ruukun pohjalle.
Toivon hyvää kasvua chileillesi 👍
Itseasiassa ajattelin tuota mahdollisuutta, mutta sitten mietin, että jos onkin kyse liikakastelusta, vaihdoin yhden chileistä koemielessä isompaan purkkiin ja lisäsin kuivaa multaa. Nyt chilit ovat jo paremmassa kunnossa ja annan niiden kunnolla kuivahtaa ennen kastelua, kastelen yläkautta, enkä lannoita hetkeen. Enkä ainakaan niin vahvalla liuoksella😅Mutta tuo huuhtelu on varmasti hyvä konsti, pistetään korvan taakse, jos tulee lisää hölmöiltyä!
PoistaPaprikoita en ole muistaakseni lannoittanut vielä ollenkaan. Mutta muistiini ei ole luottamista.
Kiitos tsempeistä😊
Nuorilla kasveilla lannoitus on aina taidetta ja olen sen suhteen aina varovainen ja teenkin vahingon kanssa samoin kuin Tuulikki. Uskon, että chilisi kasvavat terhakoiksi leikkauksen jälkeen.
VastaaPoistaChilit alkavat onneksi olla toipumaan päin. Tulipahan nyt käytännössä kokeiltua kuinka chilit reagoivat liian tuhtiin lannoitukseen😅Mutta kyllä ne ovat nättinokkaisia kasveja, ei yhtään näin suurpiirteisen puutarhurin mieleen!
PoistaToivottavasti chilisi toipuvat. Kommenteissa onkin hyviä ohjeita. Olen kastellut paprikoitani lannoitevedellä vasta kerran. Pitänee olla varovainen.
VastaaPoistaHalusin postata tämänkin asian tänne ihan varoituksesi muillekin. En ole tosiaan mikään kokenut chilinkasvattaja, vaikka muuten olen kaikkea paljonkin kasvatellut. Varovaisuus kannattaa!
PoistaNo onpa haastavaa. Sitä kuvittelee tekevänsä palveluksen kasveilleen ja sitten käykin näin. Onneksi en muista lannoittaa lähes ikinä :-D
VastaaPoistaNo älä muuta sano😂Ihmeellisiä kiittämättömiä nipottajia mokomat!
PoistaKovasti aina puhutaan lannoituksesta mutta ei siitä että liikalannoituksella voi saada tuhottua taimia helpolla. Itse olen kasvattanut työelämässä ollessani kurkkukasvien taimia ja kun ovat todella pienessä multatilassa niin lannoitus on kyllä taiteenlaji.Mutta noin yleisesti ottaen jos lehdet ovat kovin tummanvihreitä ei kannata lannoittaa. Muutama kastelu pelkällä vedellä voi jo pelastaa tilanteen. Itse taimien kanssa melkeinpä alilannoitan ja kun multatila kasvaa voi lannoitusta varovasti lisätä. Liika typpi aiheuttaa helpolla tuhoa. Kyllä chilisi varmaan tuosta selviävät,kasvu vain hidastuu joksikin aikaa.
VastaaPoistaSepä se, ei aina tule ajatelleeksi, että hyvä tarkoitus voikin koitua kohtalokkaaksi. Yleensä käytän enimmäkseen bokashinestettä, siinä ei ole niin paljon typpeä. Nyt loiskautin ihan tuhdin sekoituksen Puutarhan kesä -kastelulannoitetta, joka tosiaan piti olla vain huonekasveilleni. Yksi pikku ajatuskatkos ja olin hulauttanut samaa vettä taimillekin. Onneksi en sentään kaikille! Mutta tulipahan tutustuttua chilien maailmaan sitten aika perusteellisesti, kun tuli tutkittua jos jonkinlaista chilisivustoa😄
PoistaOlen ollut huomaavinani teksteistäsi, ettet haasteista lannistu! Niinkuin et nytkään; ryhdyit aktiivisesti ratkaisemaan ongelmaa!
VastaaPoistaJuu, eihän tämä nyt ollut kuin pieni mielenkiintoinen takapakki. Jos chilit olisivat heittäneet kokonaan henkensä, olisi postaukseni voinut olla huomattavasti kitkerämpi sävyltään😂
PoistaSama anonyymi täällä kirjoittelee kuin aikaisemminkin. Tuli vaan mieleen kun omia chilejäni katselin että voiko valo olla liian lähellä....itse huomasin että korkeimmissa taimissa lehdet alkoivat olla vähän oudon näköiset ja siirsin ne kauemmas valosta. Kun tietenkin valon,lannoituksen ja kastelun suhde vaikuttaa kasvuun. Näyttää että olisivat nyt ns. normaalimman näköiset. Kun tuo valotus on myös iso tekijä. Olen myös uusi chilin kasvattaja,tomaatteja ja kukkia kyllä paljonkin kasvatellut. Olen muutaman chilin joskus kasvattanut mutta ovat tainneet ihan tuurilla onnistua,nyt eri lajikkeita ja tuntuu että osa ainakin paljon konstikkaampia. Tsemppiä kasvatukseen!
VastaaPoistaValohan voi tosiaan olla yksi lehtiä kipristyttävä tekijä chileillä. Siihenkin asiaan törmäsin tietoa hakiessani. En tiedä voisiko olla tässä tapauksessa? Tuskin nuo omat kasvilamppuni ole kuitenkaan niin tehokkaat. En tiedä. Minun chilinkasvatukseni taitaa jäädä tähän kevääseen, kun en edes pidä chileistä😂Mutta katsotaan! Konstikkaita kasveja ne tosiaan ovat.
PoistaKiitos kommenteistasi ja tsempeistä!
Harmillista, mutta onneksi chilit ovat vielä hengissä. Tuulikin ohje on hyvä, joskus ylikastellun kasvin kohdalla riittää myös vaihto suurempaan ruukkuun, kun samalla poistaa enimmät märät mullat kärsivältä kasvilta. Kun siis huomaa ongelman ajoissa.
VastaaPoistaMinä kastelen useimmiten taimiruukut lirauttamalla vähän vettä ruukun kulmasta. Ensin nostan ruukkua ja arvioin painoa, jotta tiedän kannattaako kastella. Altakastelu on periaatteessa hyvä tapa, mutta siinä tulee helposti kömmähdys (tämänkin olen kokenut). Minun on helpompi pysyä kartalla kastelun määrästä kun toimin kuten toimin.
Tsemppiä Chilelle toipumiseen!
Tämä oli oikeastaan ihan mielenkiintoinen tapaus. Oppipahan paljon uutta chilien sielunelämästä😂 Ja tulin johtopäätökseen, etteivät ole minun kasvejani sitten ollenkaan!
PoistaMinäkin olen yleensä kastellut pikkutaimia varsin varovasti ja yläkautta. Tuo ruukun paino on hyvä indikaattori kastelutarpeelle.
Kiitos tsempeistä!
Minulla ei ole hajuakaan mutta yritän opetella .
VastaaPoista