06 huhtikuuta 2025

Koulintaa ja pussidaalioita

Taimipöydällä on tungosta ja taimipurkit pursuavat. Tänään olikin hyvä päivä tehdä sisähommia eli koulia taimia. Samettikukat ovat kasvaneet hyvin ja niillä olisi jo kiire väljemmille vesille, kun ovat niin tiiviisti kylvöastiassaan. Ne eivät oikein tahdo edes mahtua avaamaan ensimmäisiä varsinaisia lehtiään. Mutta ne eivät vielä tänään päässeet ahdingostaan.

Samettikukilla on ahdasta.

Tsinniat itivät myös nopeasti ja venyivät pituutta vielä nopeammin. Onneksi tein vain pienet koekylvöt, joten niitä ei sentään ole miljoonaa kappaletta. Isotsinniat olivat kasvaneet niin pitkiksi, että oli kova mietintä, mihin saan ne koulittua. Sitten muistin, että minulla on askarteluja varten kerättyjä vessapaperirullan hylsyjä vielä tallessa. Olen jo aikaisemmin päättänyt, etten käytä niitä enää taimikasvatuksessa, mutta tässä sitä taas ollaan. Minulla on vähän huonoja kokemuksia niiden nopeasta kuivahtamisesta, mutta jospa olisin nyt viisaampi ja taitavampi. Hyvä vitsi!

Venähtäneet isotsinniat.

Myös tiibetinkoirankieli 'Mystery Rose' ja isotsinnia 'Queeny Lime Red'
pääsivät koulittaviksi.

Salkoruusu 'Arabian Night'in taimet olen koulinut jo aikaisemmin
ja ne näyttävät ihan terhakoilta.

Purppurarevonhäntä 'Velvet Curtains' on kasvattanut melkoisen viidakon ohuita huituloita. Tutkin pitkään netistä, voiko ne koulia useamman nipuissa, mutta jostain löytyi tieto, että koulitaan yksitellen omiin ruukkuihinsa. Voi apua, tuo yksinäinen pikku taimi näyttää niin onnettomalta tuolla ruukun keskellä. Koulin niitä kyllä myös muutaman kappaleen nipuissa. Katsotaan kuinka niille käy. Ainahan sitä voi napsia ylimääräisiä pois.

Varsisellerin taimi. Varsisellerit ovat kasvaneet todella hitaasti.


Tuoksuhernekokeiluuni olen ollut erittäin tyytyväinen. Kylvin tuoksuherneet tuohon siemenetanaan ja laitoin sen kylmään kasvihuoneeseen 24.3. Versot nousivat pinnalle 4.4. ja edelleen ne ovat kylmässä kasvihuoneessa. Muistaakseni viime keväänäkin kylvin tuoksuherneet kylmään kasvihuoneeseen hyvällä menestyksellä. Kasvu on ainakin hillitympää kuin tuolla alakuvan samaan aikaan sisälle kylvetyllä tuoksuherne-etanalla. Latvominenkin taitaa olla noille jo hiukan haastavaa!

Ja sitten: minäkin olen jossain asiassa trendikäs! Daalioiden kanssa harrastetaan nyt kovasti tätä pussiesikasvatusta. Niinpä minäkin hain kellarissa pahvilaatikossa talvehtineen kaulusdaalia 'Night Butterfly'n juurakon ja ryhdyin toimeen. Ensin piti kivikova multapaakku rapsutella varovasti irti juurakosta. Olikin melkoinen homma. Mutta tykkään talvettaa daaliat multapaakussa, jos vain mahdollista, sillä niin toimien juurakko pysyy mielestäni paremmassa kunnossa.

Saatuani mullat pois, hain apuun mahdollisimman ison ruuvimeisselin, jolla sain nitkuteltua juurakon puoliksi. Sitten irrottelin ja leikkasin juurakkoja vieläkin pienempiin osiin, kunnes sain niistä sopivan kokoisia pusseihin. Pussitin myös kaikki sellaiset irtomukulatkin, jotka vähänkin näyttivät siltä, että voisivat alkaa kasvaa. En peitellyt juurakoita ihan kokonaan multaan, jotta minun on helpompi seurata kasvuun lähtöä. Multaa voi sitten myöhemmin lisäillä. Kastelin mullan todella varovasti ja siirsin pussit kasvilampun alle. Mielenkiinnolla odotan kuinkahan tässä kokeilussa käy!


 

16 kommenttia:

  1. On sinullakin hommaa noiden kaikkien koulimisessa! Minä tein noita samoja puuhia melkein koko perjantain. Tsinniat ovat kyllä tosi nopeita, onneksi taimet voi upottaa kouliessa syvempään. Joka kerta näin huhtikuussa alan miettiä, mihin ihmeeseen saan soviteltua koulittavat taimet. Purppurarevonhännät näyttävät kasvaneen iloisesti, onnea ja menestystä!
    Olen kiinnostunut kuulemaan kylmässä itäneiden tuoksuherneiden edistymisestä. Olen aina itse ensin idättänyt ne sisällä ja siten vasta vihreiden versojen vaiheessa vienyt viileään.
    Olen itse aika noviisi daalioiden kasvatuksessa, joten kaikki kokemustieto kiinnostaa kovasti. Ihmettelin saamiani ohjeita, joissa daalian juurakko olisi pitänyt upottaa syvään jo esikasvatusvaiheessa, mutta pioniruukun korkeus ei sallinut niin syvään istutusta. Olisi minulla ollut puiden taimien mukana tulleita ruukkuja, mutta en olisi saanut mihinkään sopimaan 22 ruukkua tässä taimiviidakkovaiheessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset

    1. Minä teen vähän tällaisia kaikenlaisia kokeilukylvöjä koko ajan ja testailen erilaisia juttuja. Ja rakastan koulimista, kuten ehkä jostain voi päätellä😄 Purppurarevonhännät ovat minulle uusi tuttavuus ja kovin olivat nopeasti ja runsaina itäviä.
      Koetan muistaa kertoa noiden tuoksuherneiden kasvusta.
      Jännän ohjeen olet saanut daalioiden istutussyvyyden suhteen. Minä olen jättänyt juurakot aika pintaan ruukuissakin, että voi hyvin seurata kasvuunlähtöä. Mutta konsteja on monia! Järkevintä olisi istuttaa juurakot suoraan ulos kasvupaikalleen. Kirivät usein sisällä kasvunsa aloittaneiden rinnalle ihan hetkessä.

      Poista
  2. Jopas siellä on koulutustehtäviä melkoinen määrä! En ole alkanut vielä sammareiden, tsinnioiden enkä revonhäntien kanssa kylvöille - kohta sitten. Olen koulinut (lue: kylvänyt) revonhännät pieniin purkkeihin suoraan pieninä mättäinä ja hyvin ovat kasvaneet joka vuosi. Multapaakussa minäkin daaliat talvetan, vielä ne ovat kellarissa, kohta ne pääsevät heräilemään sisälle. On tämä kivaa aikaa ja puuhaa riittää. Mun etanassa salkoruusu nousi ensimmäisenä, talvikylvöissä harjaneilikat ovat jo taimella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesäkukkien kylvöillä ei tosiaan olisi vielä edes kiire, mutta kun...😉
      Kiitos tuosta tiedosta ja vinkistä revonhäntien suhteen. Voinkin loput koulia sitten pikku mättäinä. On muuten tosi vaikea löytää tietoa monestakaan kasvista kuinka koulia niitä, yksittäin vai tuppoina! Kokeilla täytyy.
      Hienoa, että sielläkin etanat ja talvikylvöt toimivat.😊

      Poista
  3. On sinulla siellä taimi poikineen. Minä en ole enää vuosikausiin koulinut samettikukkia. Teen niille hajakylvön kalalaatikoihin ja kun ovat hyvässä kasvussa alan lannoittaa niitä suoraan taimimultaan kastelulannoitteella. Kun tulee aika siirtää ne joko ruukkuihin tai avomaalle, irrotan vain kasvustosta istutuslapiolla aina sopivan kokoisen palan istutettavaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näppärä konsti sinulla sammareille! Minulla oikein sormet syyhyävät päästä koulimaan. Samettikukat pääsivät/joutuivat viime keväänäkin näihin aikoihin kylmään kasvihuoneeseen. Hyvin menestyivät ja tuli tanakoita taimia. Tyylejä on monia😊

      Poista
  4. Oksasaha on kätevä kun jakaa daalioiden juurakoita, sillä saa ne hyvin ja siististi osiin. Tuo kruunuvuokon vinkki samettikukkien suhteen on hyvä jataidan kokeilla sitä, tuli sen verran harvat itämiset tänä vuonna. Vartta ne tosin venyvät. Hyvä tietää, että tsinnioita voi surutta upottaa multaan, nekin pääsivät vähän venymään ja pitäsii tehdä kohta koulinta niille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä jaoin daalian juurakkoa kellarissa enkä jaksanut lähteä hakemaan ulkoa leikkuuvälineitä. Ja miehen sahoja en uskaltanut lainata moiseen hommaan. Yllättävän hyvin tuo iso ruuvimeisselikin toimi. Ja loput leikkelin saksilla. Varsin krouvia meininkiä😅
      Minä vain kokeilin omien samettikukkien siementen itävyyttä ja hyvinhän nuo pahus itivät! Koulinnan jälkeen siirrän ne kasvihuoneeseen mahdollisimman pian. Sisällä lämpimässä kasvu on usein honteloa.
      Olen kouliessa aiemminkin upottanut tsinnioita hiukan syvempään, mutta en ole koskaan upottanut niiden varsia noin pitkälti. No, kohta selviää sietävätkö ne sen!

      Poista
  5. Minä tilasin kolme kesä Daalian alkuja ja kaikki kuoli heti .
    Minulla on myös sinun siemenistä tulleita tiheitä kasvustoja ja taidan antaa kasvaa .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voi sentään, olipas ne kranttuja!
      Samettikukat itivät todella hyvin.

      Poista
  6. Tsinniat tosiaan itivät nopeasti, lauantaina kylvin ja tänään olivat jo itäneet!

    VastaaPoista
  7. Täälläkin tsinniat itivät ihan parissa päivässä. Olen vielä pulassa niiden kanssa, vaikka sainkin ne toissapäivänä jo koulittua. Pari päivää odottelua ja olisin joutunut minäkin etsimään vessapaperihylsyjä niille. Nyt mahtuivat vielä juuri ja juuri taimiruukkuihin.
    Sinulla voi olla mielenkiintoiset hetket käsillä kun alat istuttaa ulos tuota sisällä ollutta tuoksuherne-etanaa. Voi olla melkoisen takkuinen "tukka" etanalla :D
    Minä en ole vielä saanut kiinni siitä ajatuksesta, miten muovipussi olisi parempi juuri daalioiden esikasvatuksessa kuin tavallinen taimiruukku. Silloin kun minulla vielä oli daaliaa esikasvamassa, niin ihan hyvin ne onnistuivat ruukussakin eivätkä paakut hajonneet maahan istutusvaiheessa. Onko ideana siis se, että istuttaessa daalia laitetaan pusseineen päivineen kuopan pohjalle ja sitten revitään tai leikataan pussi rikki ja täytetään monttu loppuun? Ainakin turhaa muovijätettä tulee silloin... Mielenkiintoista seurata tuota kokeilevien loppupäätelmiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tsinniat itävät vauhdilla ja venähtävät hetkessä melkoisiksi hujopeiksi. Onneksi minulla oli noita hylsyjä, muuten olisi ollut vaikea keksiä niille jatkokasvupaikka. Monesti käytän myös isompaa ruukkua, johon vaan koulin ne kaikki harvempaan.
      Tuoksuherneet latvoin tuon kuvan ottamisen jälkeen ja laitoin latvat juurtumaan. Täytyisi siirtää kasvihuoneeseen tuokin etana, jotta kasvu hidastuisi.
      Tuon daalioiden pussituksen tarkoitus on puhtaasti säästää tilaa, kun se alkaa tosiaan olla kortilla. Ja tein sen tuolle jakamalleni daalian juurakolle, kun halusin saada sen sisälle esikasvatukseen. Tässä pussikasvatuksessahan voi ihan hyvin käyttää vaikka käytettyjä muovipusseja! Yleensä minäkin esikasvatan ruukuissa. Mutta noita pusseja mahtuu paljon enemmän samaan tilaan kuin varsinkin pyöreitä ruukkuja mahtuisi. Tämä jäi tuossa tekstissäni kertomatta.
      Jos en olisi jakanut juurakkoa, se pötköttelisi edelleen kellarissa odottamassa pääsyä ruukutettuna kasvihuoneeseen esikasvatukseen tai suoraan maahan ilmojen lämmettyä.😊

      Poista
    2. Ahaa, no eipä tullut tilansäästö mieleen, kun itselläni on neliskanttisia ruukkuja :D Minä olen laittanut joskus daalianjuurakon esikasvamaan ihan vain siltään astiaan, jossa oli tilkkanen vettä pohjalla. Multa nimittäin loppui kesken kun oli paljon muutakin ruukutettavaa. Hyvin näytti lähtevän kasvuun niinkin. Sitten kun versoja ja uusia hiusjuuria alkoi ilmestyä, istutin juurakon ruukkuun ja siinä vaiheessa sen saikin jo ulkovarastoon ja pian ihan ulos saakka. 17.4.2022 postauksessa näyttikin olevan vähän juttua ja kuva, jos kiinnostaa joskus kokeilla.

      Poista
    3. Monella eri tavalla pääsee samaan lopputulokseen😀Täytyypä käydä kurkkaamassa juttusi aiheesta!

      Poista

Kiitos vierailustasi blogissani. Kaikki kommentit ovat tervetulleita!