Eilen oli talvipäivänseisaus ja vuoden lyhyin päivä. Samalla alkoi myös virallinen talvikylvökausi. Haluan aina nostaa tähän aikaan vuodesta esille tämän mielestäni aivan älyttömän yksinkertaisen tavan kasvattaa esimerkiksi perennoja siemenestä.
Kävin kaivamassa kulahtaneet talvikylvölaatikkoni kellarin kaaoksesta esiin ja totesin niiden palvelevan hienosti vielä ainakin yhden talven. Olen käyttänyt samoja laatikoita jo ainakin viisi-kuusi vuotta, ehkä kauemminkin. Ne ovat olleet kyllä hyvä ostos. Talvikylvöihin kannattaa hankkia laatikoita, jotka kestävät pakkasta. Ainakin, jos haluaa käyttää niitä useamman vuoden.
Itselläni on tällaisia laatikoita käytössä. |
Olen talvikylvänyt tällä laatikkomenetelmällä jo ainakin vuodesta 2017 lähtien. Tai siitä lähtien minulla on asiasta tallessa muistiinpanoja. Talvikylvön nimellä kulkee monia erilaisia tapoja, mutta tämä käyttämäni tapa on amerikkalaisen Trudi Davidoffin "kehittämä". Hän piti aikanaan Winter sowing -nimistä sivustoa netissä, ja jostakin minä hänen nettisivuilleen vain eksyin. Nykyään hänen kotisivunsa eivät ilmeisesti enää päivity, vaan Facebookissa toimii edelleen hänen perustamansa Winter sowers -ryhmä, jota vetävät tällä hetkellä jo eri ihmiset, mutta hänen alkuperäisideaansa kunnioittaen.
Trudi Davidoffin alkuperäisajatus oli kierrätys ja ekologisuus. Hän asui pienessä talossa, jossa ikkunatilaa pikkutaimille oli rajatusti. Hänellä oli myös kissa, jolle hän halusi suoda pääsyn ikkunalle. Hän ei halunnut myöskään käyttää kasvivaloja energiansäästön takia. Metodilla säästyi myös harsosääskiltä ja taimipoltteelta. Alkuun hän käytti kaikenlaisia kaupasta ostosten mukana tulleita läpinäkyviä kertakäyttöpakkauksia kylvääkseen siemenet talvella ulos.
Trudi on opettanut tätä metodiaan jo kaksi vuosikymmentä. Amerikassa käytettävät muoviset maitopullot olivat alkuun myös kovasti suosittuja talvikylvöön. Ihmiset kokeilivat kaikenlaisia uusia juttuja asian tiimoilta, ja joku oli sitten keksinyt tämän reijitetyn muovilaatikon. Sen idean nappasin itselleni, koska mielestäni se oli kaikkein järkevin ja helpoin tapa suorittaa talvikylvöt.
Vanhat ja vähän paikkaillutkin talvikylvölaatikkoni. |
Ideana tällaisessa talvikylvössä on siis se, että astia toimii ikäänkuin pienoiskasvihuoneena, ja pikkutaimet saavat kasvaa hieman suojatummassa tilassa kuin ihan vaan maahan kylvettynä. Linnut eivät pääse niitä nokkimaan tai kuopsuttamaan, eikä purkkeihin lentele muita siemeniä. Taimia ei siis missään vaiheessa tuoda sisälle, vaan ne alkavat kasvaa luonnollisen kalenterinsa mukaan, kun aika ja olosuhteet ovat oikeat. Tarkoitus ei ole saada mahdollisimman aikaista kasvua, vaan tanakoita ja vaihteleviin olosuhteisiin sopeutuneita pikkutaimia. Ja voin kokemuksesta kertoa, että tämä pitää kyllä paikkansa. Ulkona muovilaatikossa kasvunsa aloittaneet pikkutaimet ovat kyllä todella kestäviä, eivätkä hätkähdä kevään pikkupakkasiakaan (jos laatikon kansi vaan on kiinni)!
Laatikoiden kannet, pohjat ja sivuseinät on reijitetty, jotta liika vesi pääsee pois ja tuuletus pelaa. |
Olen syksyllä varannut talvikylvöjä varten neliskanttisia ruukkuja, jotka sopivat laatikoihin paremmin kuin pyöreät. |
Loistavan näppärä menetelmä, kiitos sen jakamisesta!
VastaaPoistaJa ihan älyttömän helppo😊
VastaaPoistaTätä talvikylvötapaa pitää ehdottomasti joskus kokeilla. Kiitos selkeästä ohjeesta. 😊😊
VastaaPoista