25 syyskuuta 2024

Kompostilaatikot saivat uudet katot


Kuten aiemmissa postauksissani olen jo kertonut, kompostointi on yksi lempipuuhistani puutarhassa. Mieheni, joka on maalta kotoisin, ei aina ihan ymmärrä valtavaa innostustani kyseistä puuhaa kohtaan. Mutta on hän sen verran kyllä aina kotkotuksissani mukana, että hän rakentelee minulle kompostikehikoita ja auttaa niiden pyörittelyssä tyhjennysvaiheessa. 

Viime kesänä hän nikkaroi minulle tuon uusimman kompostikehikon, josta tehtiinkin yhtenäinen, mutta kaksilokeroinen. Vanhat kehikot ovat olleet metri kertaa metri yksittäisiä laatikoita, jotka on ollut kohtuu helppo kahdestaan nostaa vajonneen kompostikasan ympäriltä ylös. Etureunasta on jätetty muutama lauta pois, jotta täyttäminen olisi helpompaa reunan ollessa matalampi. Tämä systeemi on toiminut mielestäni todella hyvin. 

Tänä kesänä oli toiveissa saada kaikille kompostilaatikoille myös katot pään päälle, jottei sade huuhtoisi kaikkia arvokkaita ravinteita massasta. Mieheni käydessä mökillä puita tekemässä, hän löysi sieltä pari vanhaa aaltopellinpalasta, jotka sattuivatkin olemaan ihan juurikin oikean kokoisia kompostilaatikoiden katoksi. Koska ne yksinään olivat aika lötköjä, mies ruuvaili niihin muutamasta purkulaudasta puiset kehykset. Nämä ovat siis täysin kierrätysaineksista tehdyt!


Uudet katot pään päällä. Kuinka onnelliseksi ihminen voikaan tulla tällaisesta näystä!


Tällaiset pellinpalaset onneksi löytyivät mökiltä. Nyt ne olivat tarpeen.

Timpuri työssään. Siinä ei kauan nokka tuhissut, kun katot olivat kasassa.


Olin antanut vanhoille kompostikehikoille purkutuomion, kun ajattelin niiden olevan jo aivan lahonneita. Mutta kun ne kaivettiin tuolta vajan takaa esiin ja tyhjennettiin,
totesin niiden pysyvän vielä ihan tomerasti pystyssä ja ne saivat vielä luvan 
pysyä palveluksessa. Nyt ne ovat vielä tyhjillään ja niiden päälle on kerätty katkottuja
kesäkukkien ja perennojen varsia. Siksi tällainen sekamelska.

Vanhat kannetkin ovat kierrätyskamaa. Niiden pellit on aikanaan purettu talomme
sokkelin ympäriltä salaojaremontin aikana. Nämä kannet ovat vielä ihan kunnossa.

Tässä vielä uusin kompostilaatikko tekeillä viime vuoden elokuun alussa.

Halusin tähän irrotettavat etuseinät tyhjennystä silmällä pitäen, koska tämän nostelu ei
varmasti ole ihan helppoa. Käytäntö sitten osoittaa kuinka tämä ratkaisu toimii. 
Minusta nuo "lukkosalvat" ovat aika hauskat. 


Juuri tervattuna se oli aika hurja näky. 


Saatuaan kompostien katot valmiiksi mieheni joutui vielä kaivuuhommiin. Viimeinen daalia
oli vielä maassa ja sen hän joutui kaivamaan ylös, kun itse olen vielä toipilaana.
Ja melkoisen juurakon vanha rouva olikin kasvattanut kanankakan voimalla.
Hyvä kun banaanilaatikkoon mahtui!

6 kommenttia:

  1. Todella toimivan näköiset kompostilaatikot! Kompostointi on minustakin tärkeää ja ilmainen multa tulee aina tarpeeseen.

    VastaaPoista
  2. Meillä mies teki myös vanhoista lavoista kolmeosaisen kompostin . Eka on suurin ja sitten toka ja sitten kolmas pienin . Ensimmäinen vuosi meni ekan täytössä ja keväällä siirsimme sen seuraavaan ja aloimme täyttämään ekaa . Sitten taas seuraava keväänä siirsimme kakkosen kolmoseen ja ykkösen kakkoseen
    . minkä jälkeen vielä annettiin muhia kolmonen seuraavaan kevääseen . Nyt saadaan joka vuosi uutta mustaa multaa käyttöön kolmen vuoden kierrosta . Etulaudat on koko matkan samaa yhtenäistä lautaa mitkä on kiinni ruuveilla . Poistamme laudat ja tyhjennykset voi alkaa . Päälle laitamme olkea ettei rikat kasva . Teillä on myös hyvä systeemi .
    Huomasimme silloin kun tätä suunniteltiin että pitää olla naapurin lupa jos on alle 5 metriä rajasta . Saimme luvan .

    VastaaPoista
  3. Toimivan kuuloinen systeemi teilläkin.
    Mekin mietimme tuota ruuvikiinnitystä, mutta totesin sen liian työlääksi. Haluan päästä helposti hoitamaan kompostia tarpeen tullen. Noissa kiinteäseinäisissä laatikoissa massa on melkeinpä saanut muhia itsekseen. Olen yrittänyt rakentaa niihin kompostikakun kerroksittain kuivaa ja karkeaa tavaraa ja väliin tuoretta tai fermentoitua vihreää.
    Meillä nuo laatikot ovat tonttien kulmauksessa, eivätkä ole naapureita kuulemma kiusanneet. Vaikka joskus kesähelteellä saattavat fermentoidut rikkaruohoni pari päivää hieman tuoksahdella jännälle, kun siirrän ne pusseista kompostiin.
    Näillä reilun tuhannen neliön kaupunkitonteilla kompostin sijoittaminen on välillä hiukan haastavaa, kun naapurit ovat ihan kyljessä kiinni.

    VastaaPoista
  4. Kiva, että esittelit omat kompostisi, meidänkin pitää ryhtyä rakentamaan komposteja sitten kun ei ole enää uusien alueiden rakennuspaikkoja :). Kaksi lämpökompostia biohiililisäyksellä toimii onneksi reipasta tahtia, mutta en viitsi täyttää niitä lehdillä.
    Kätevistä miehistä on iso apu.

    VastaaPoista
  5. Sinulla olikin erittäin kätevä systeemi kompostitavaran kierrätykseen. Minäkin haluaisin lisää tilaa istutuksille, mutta kun tämä pahuksen tontti käy liian pieneksi.
    On kyllä onni, kun on tuollainen käsistään kätevä mies talossa!

    VastaaPoista

Kiitos vierailustasi blogissani. Kaikki kommentit ovat tervetulleita!