31 heinäkuuta 2024

Perunoita, valkosipulia ja siemenkasvatuksia

Tässä päivänä eräänä tuli vähän katsasteltua tuota puutarhan satopuolta. Sain hyvää vertailua tehtyä lavakasvatuksen ja ihan perinteisen kasvimaakasvatuksen välillä, kun kävin hiukan kaivelemassa multaa. Sehän se on puutarhurin yksi suurimpia intohimoja. Ainakin allekirjoittanut nauttii suunnattomasti siitä, kun saa lykätä kätensä muhevaan multaan. Ja mieluiten vielä ilman hanskoja! 


Minulla oli kasvamassa Siikli-perunaa sekä lavakauluksessa, että maassa. Olin laittanut ne kasvihuoneeseen esikasvatukseen 29.4. ja sieltä siirtänyt maahan ja lavaan 22.5. Valkoisessa muoviastiassa ovat lavakaulusperunat ja mustassa maassa kasvaneet. Selkeästi huomaa, että lavassa on ollut kuivemmat oltavat kuin maassa, ja maassa perunat ovat kasvaneet hieman isommiksi. Hieman rupea perunoiden pinnalta löytyi, kun ne pesin, mutta maku oli kummassakin todella hyvä.
Koska lehdistöön sekä maassa että lavassa alkoi ilmaantua todella nopeasti ruton oireita (tai ainakin sellaisiksi ne tulkitsin), katkoin perunoiden varret ja laitoin lämpökompostoriin. Siellä on kesällä hyvä pöhinä käynnissä, ja lämpötila pysyy helposti vähintään 40-50 asteen hujakoilla. Perunat eivät enää varsien katkaisemisen jälkeen kasva, mutta toivottavasti säilyvät mullan alla, kunnes saamme ne syötyä. Mitään talviperunoita ei ole ollut tarkoituskaan kasvatella.

Maitotölkeissä esikasvaneet perunat olivat tehneet komeat juuret 22.5.
Tässä kohtaa ne pääsivät jo kiiruusti lavaan ja maahan kasvamaan.

Valkosipulin skeippejä sulassa sovussa kärhöjen ja liljojen kanssa.


Toinen mielenkiintoinen kasvatettava meidän pihassamme on valkosipuli. Sitä on ollut jo niin monta vuotta, että se on asettunut niin sanotusti taloksi. Olen heitellyt välillä valkosipulin kynsiä myyrien koloihin karkotteeksi. Myyrät ovat naureskelleet, ja valkosipulin kynnet kiittäneet mahdollisuudesta ja alkaneet seuraavana keväänä kasvaa. Sitten kun näitä karkulaisia on pitkin pihaa, osan itusilmut jäävät poistamatta kukkavarsista ja lisää valkosipulia on taas luvassa. Oikeastaan välillä mietin, että miksi edes laitan niitä enää kasvamaan, kun ne näyttävät pärjäävän parhaiten ihan omillaan.



Postailin jo aikaisemmin siitä kuinka huonosti valkosipulit mielestäni kasvoivat lavassa, kun oli niin kuivaa ja kuumaa pitkiä aikoja. En tainnut olla niin kovin väärässä. Kuvassa vasemmalla pitkin kasvimaata ja kukkapenkkejä kasvaneet valkosipulit, joista en ollut edes kukkavarsia poistanut. Ja oikealla lavassa kasvaneet, joita sentään on kasteltu pitkin kesää ja skeipit katkaistu. Silti maassa huonommalla hoidolla olleet valkosipulit ovat kasvaneet paljon isommiksi ja ovat lehdistöltään terveemmän näköisiä kuin lavakasvatit. Vaikka lähtivät kasvamaankin aikaisemmin. Kyllä taisi olla ensimmäinen ja viimeinen kerta, kun kasvatan valkosipulia lavassa.




Perinteisesti olen kuivannut valkosipulit ulkovajan seinällä. Paikka ei ole ihanteellisin, kun siihen porottelee aurinkokin, mutta saanpahan sipulit ainakin jonkin lipan alle. Siinä ovat monena vuonna valkosipulit kuivuneet hyvin. Jätin tahallaan skeipit paikoilleen noihin vallattomana kasvaneisiin yksilöihin, jotta saan itusilmuja. Tänä vuonna on kyllä todella pieni sato, kun tuli laitettua syksyllä melko vähän kynsiä maahan.



Entäs mitä kuuluu kesäkuun siemenkasvatuksilleni? Ihan hyvää kuuluu. Harmaakäenkukka 'Oculata', harjaneilikka 'Onyx', kivikkotörmäkukka ja kaukasiantörmäkukka ovat kasvaneet ihan kivasti. Osan olen jo purkitellut erikseenkin. 


Kaksivuotiset harmaakäenkukka ja harjaneilikka 
(kuvassa ylimpinä) ovat kasvaneet hurjasti. Törmäkukat hieman hitaammin.
Alareunassa japaninhanhikki, josta osa on jo lähtenyt uuteen kotiin.


Tässä vielä näiden kylvö- / itämis- / koulinta-aikataulu:

Kivikkotörmäkukka 13.6. / 22.6. / 5.7.
Kaukasiantörmäkukka 13.6. / 18.6. / 3.7. 
Harjaneilikka 'Onyx' 13.6. / 18.6. / 3.7.
Päivänsilmä 'Sunburst' 13.6. / 18.6. / 5.7.
Päivänsilmä 'Bleeding Hearts' 13.6. / 18.6. / 5.7.
Harmaakäenkukka 'Oculata' 9.6. / 18.6. / 3.7.
Japaninhanhikki 20.6. / 30.6. /10.7.

Yläkuvassa japaninhanhikki.
Alhaalla päivänsilmät 'Bleeding Heart' ja 'Lorraine Sunshine',
jotka ovat jo maassa kasvamassa.



Ja sitten ei ihan niin onnistunut testaus.
Kasvattelin kesäkuun alussa myös täpläsievikkiä, joka on kesäkukka.
Kylvin ne 9.6., itivät 17.6. ja koulin ne 30.6. Kukka on ihan kaunis, mutta kasvutapa ei.


Sievähän tämä on lähietäisyydeltä, nimensä mukaisesti.






4 kommenttia:

  1. Kiinnostava huomio, että valkosipulit ja perunatkin jäävät pienemmiksi lavassa kasvaessaan. Kasvatin itsekin joskus täpläsievikkiä ja muistaakseni sen kasvutapa oli aika rento. Olisikohan se todella karun maan kasvi ja pussimulta sille liian ravinteikasta...?

    VastaaPoista
  2. En tiedä vaikuttiko kesän kuivuus tulokseen, mutta näin kävi meillä. Olen aikaisemminkin huomannut, että lavoissa lämmön ja kosteuden säätely on kuumana kesänä vaikeaa. Varsinkin, kun meidän hyötytarha on tosi paahteinen.
    Täpläsievikki taitaa olla jonkinmoinen maanpeitekasvi. Se ehkä selittää tuon rennon kasvutavan.

    VastaaPoista
  3. Komeat valkosipulit . Minunkin pitää kokeilla tuota "vapaata" kasvatusta . Me epäonnistuimme vuosia sitten niiden kasvatuksessa ja luovuimme kokonaan . Nyt syksyllä saimme Aleksadran ituja ja kasvatimme komean sadon lavassa kylläkin taas . Me söimme myös nuo skeipit pannulla paistaen ja olivat erittäin hyvää .

    VastaaPoista
  4. Näköjään tuo "vapaa" kasvatus toimii😂Kiva, että saitte lavasta hyvän sadon.
    Meillä varmaan tuo pihan paahteisuus haittaa lavakasvatusta. Valkosipuleita piti kastella todella paljon, vaikka yritin pitää paksua ruohosilppukerrosta mullan päällä.
    Itse en tiedä meidän valkosipulien lajia, kun olen ne pieninä "ruohotupsuina" aikanaan saanut, mutta maku on kyllä hyvin pehmeä.
    Skeipit on hyviä paistettuna, ja joskus olen jauhanut ne jonkinmoiseksi "pestoksi" öljyn kanssa ja pakastanut jääpalamuotissa. Helppo lisätä ruokiin makua!

    VastaaPoista

Kiitos vierailustasi blogissani. Kaikki kommentit ovat tervetulleita!