04 tammikuuta 2025

Hoya villosan pistokkaiden kuulumisia

Postailin viime vuoden puolella posliinikukkieni hoitopäivästä ja siitä kuinka katkaisin Hoya villosani (H. globulosa) ja pätkin pistokkaiksi, kun se alkoi näyttää vähän huonovointiselta. Olen aikaisemminkin ottanut siitä pistokkaita, ja ne ovat juurtuneet kohtuu helposti. Niinpä uskalsin moiseen touhuun ryhtyä.
Käytän tässä edelleen nimeä Hoya villosa, koska olen sillä nimellä kasvin ostanut. Nimi on sittemmin muutettu Hoya globulosaksi.

Yllä olevassa kuvassa H. villosan pistokkaat pätkittyinä ja pestyinä silloin viime vuonna joulukuun puolen välin paikkeilla. Ne pääsivät tämän jälkeen pistokaslaatikkooni juurtumaan kasvivalon alle. Ja kyllähän ne juurtuivatkin vauhdilla. Laatikon kosteus ja lämpö jouduttavat juurten kasvua huomattavasti. Pohjalla tässä laatikossa minulla on seramista ja vettä sen verran, että seramis pysyy kunnolla kosteana. Seramis on erittäin huokoista, poltettua savirouhetta ja 100 % luonnonmateriaali.

Tänään nostelin pistokkaat pois laatikosta ja ihailin komeita juuria. Nämä pukkasivat juuret kyllä todella nopeasti. Osa alimmaisten pistokkaiden juurista oli jo tarrautunut seramikseenkin kiinni.

Yllä olevassa kuvassa olevan oikean alareunan pistokkaan katkaisin, koska se oli tehnyt juuria pitkin vartta ja siitä sai kaksi pistokasta. Pistokkaan leikkauspinnan olisi hyvä antaa kuivahtaa ainakin seuraavaan päivään, mutta tässä ei ollut paljon menetettävää, kun pistokkaita oli näin monta, joten tökkäsin juuri leikatunkin pistokkaan suoraan kasvupohjaan. Vaarana on sen mädäntyminen.



Ruukutin pistokkaat taas kuohkeaan kasvupohjaan. Tällä kertaa siinä taisi olla multaa, kookoshaketta, perliittiä, seramista ja biohiiltä. Se oli jo valmiiksi sekoitettuna, joten en ihan tarkkaan muista mitä olen siihen sekoitellut. Yleensä vähän kaikkea eikä missään tietyssä suhteessa toisiinsa.

Kastelin ruukutetut pistokkaat ja ne pääsivät muiden pikkutaimien ja erityisholhottavien joukkoon kasvivalon alle. Pari monilehtisempää tainta laitoin ruukkuineen takaisin pistokaslaatikkoon. Tämä siksi, että tuollainen useampilehtinen pistokas on aina vaikeampi juurruttaa kuin yksi- tai kaksilehtinen.



Nyt sitten odotellaan uutta kasvua, joka kertoo siitä, että pistokkaat ovat juurtuneet kasvupohjaan!


8 kommenttia:

  1. Ihanaa puuhastelua! Kiva tuo erityisholhottavien osasto.

    VastaaPoista
  2. Näiden kanssa aika kyllä kuluu kivasti. Minulla on muutama tällainen "teho-osasto", joiden elämää seuraan erityisen tarkasti😉Jos ei joku ole vielä pannut merkille, rakastan kaikenlaista kasvien lisäämistä!

    VastaaPoista
  3. Mukava että on kasvien kanssa tekemistä myös puutarhakauden ulkopuolella:)

    VastaaPoista
  4. Paljon hyödyllistä tietoa pistokkaiden lisäyksestä. Pistokkailla näyttää olevan hyvät ja elinvoimaiset juuret.
    Oikein hyvää sunnuntain jatkoa ja uutta vuotta 2025.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä kyllä tekivät nopeusennätyksen😊.
      Kiitos samoin!

      Poista
  5. Onpa terhakoita taimia! Tuo seramis alkoi kiinnostamaan, mistä sitä ostit?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Seramista löytyy nykyään aika monesta paikasta. Taitaa olla ihan Prismoissa, rautakaupoissa yms. Itse olen ostanut muistaakseni Bauhausista.

      Poista

Kiitos vierailustasi blogissani. Kaikki kommentit ovat tervetulleita!