07 syyskuuta 2024

Kompostointia ja fermentointia

Viikonlopun kunniaksi suoritin talouden kompostien mylläyksen. Olen innokas kompostoija ja rakastan möyriä biojätteiden ja mullan kanssa. Se on jotenkin kovin terapeuttista, kun näkee jätteiden muuttuvan mullaksi ja saa uutta muhevaa kasvupohjaa puutarhaansa.

Meillä on ulkona vanha Biolanin lämpökompostori, puutarhajätteille avokompostilaatikot ja lisäksi harrastan aktiivisesti puutarhan kitkentäjätteen hapatusta eli fermentointia. Sisällä käytössä ovat bokashiämpärit. Eli mielenkiintoa aiheeseen löytyy.


Takapihalle on alkanut kertyä syksyn tullen jos jonkinlaista purkkia ja purnukkaa, kun olen
pikkuhiljaa tyhjennellyt ruukkuja. Siellä ovat myös meidän puutarhakompostilaatikot
ja lämpökompostori.

 
Rikkaruohojen fermentointia


Vanhat multasäkit ovat meillä kovassa käytössä ja ne ovat kierrossa niin kauan kuin
ne suurinpiirtein ehjänä pysyvät.


Olen jo muutaman vuoden fermentoinut rikkaruohot ennen kuin laitan
ne puutarhan avokompostiin. Kerään rikkaruohot multasäkkeihin ja lisään
Tohtorin EMa mikrobiliuosta, joka hapattaa lehtivihreän.
Myös omenoita on kätevä hapattaa tällä tavalla.

Puristelen pusseista ilmat pois, kierrän pussien suut tiukalle ja kippaan ne
ylösalaisin fermentoitumaan. Annan niiden yleensä hapattua kahdesta neljään viikkoa.
 Näitä kuvan pusseja laittaessa puutarhurilla on tainnut kyllä viitsiminen olla 
nollissa, kun ovat niin huolimattomasti huiskaistuja.


Olen kippaillut multapaakut ruukuista raparperin viereen odottamaan jatkokäyttöä. Kun rikkaruohot ovat hapattuneet säkeissä riittävän pitkään, kippaan ne pusseista puutarhakompostiin ja sekoitan tähän vanhaan multaan. Tämä systeemi ei ole varsinainen multatehdas, mutta hieman sinne päin.

Viime vuonna mieheni rakentamat kompostilaatikot ovat jo kovassa käytössä. 

Siellä lepäävät fermentoidut rikkaruohot multakerroksen alla. Fermentointi nopeuttaa
kompostoitumista todella paljon ja lisäksi mukaan saadaan hyviä mikrobeja.


Lämpökompostorin tyhjennystä


Tyhjensin myös lämpökompostoria talvea varten. Komeaa
puolikypsää kompostia sieltä tulikin. Levittelen sitä katteeksi
kukkapenkkeihin ja kasvimaahan. Biolanissa on koko kesän
pöhissyt lämpö 50-60 asteen välillä, joten tavara on
humpsahtanut alaspäin melkoisella vauhdilla.



Jätin kompostorin pohjalle vähän vanhaa kompostimassaa "siemeneksi" ja lisäsin kuiviketta.
Talvella lämpökompostori meillä yleensä jossain kohtaa jäätyy, mutta jatkan sen täyttämistä,
ja se hyrähtää taas käyntiin, kun ilmat lämpiävät. Olen ollut tähän vanhaan Biolaniin todella
tyytyväinen.


Ja sitten on tietysti vielä se bokashi


Laitoin tämän bokashiämpärillisen fermentoitumaan 11.7. ja 18.8. multatehtailin sen.

Kaunis, juuri kumottu bokashikakku❤️
Ämpäriin mahtuu uskomaton määrä biojätettä.

Fermentoitunut bokashi sekoitetaan vanhaan, käytettyyn multaan.
 Ohje taitaa olla multaa 2 osaa : biojätettä 1 osa.
Itse teen sekoituksen nykyään jo ihan näppituntumalla.

Kerään käytettyä multaa talteen vanhoihin multapusseihin. Esimerkiksi tomaatti- ja kesäkukkaruukkujen multa on tähän tarkoitukseen sopivaa.


Olen tehnyt multatehtaita monenlaisiin astioihin, mutta parhaiksi olen todennut nämä viiden litran 
purkit, joita jaksaa hyvin siirrellä paikasta toiseen. Pinnalle laitetaan pelkkää multaa, joka pitää
mahdolliset tuoksut kurissa. Muutamana ensimmäisenä päivänä ämpäreistä saattaa tulla 
pieni tuoksahdus, mikä meillä on yleensä hyvin sitruksinen. Johtuen siitä, että mieheni 
on kova syömään sitrushedelmiä.

Multatehtaat saivat tekeentyä kellarissa kaikessa rauhassa. Laitoin päälle harsoa tai kangasta,
 jottei tulisi kauheaa harsosääski-invaasiota. Siitäkin on kokemusta.


Tänään sitten kannoin multatehtaat ulos ja tutkin lopputulosta. Mullan pinta oli kaikissa
 kuivahtanut hieman liikaa ja pinnalla näkyi alkavaa kevyttä homekasvustoa,
mikä ei tässä vaiheessa haittaa enää mitään. Pitäisi välillä muistaa tarkistella näitä
multaantumisvaiheessa ja suihkia vettä mullan pinnalle, jos se alkaa liikaa kuivua.
Muuten massa oli ihan mukavan kosteaa ja multaantuminen oli sujunut hienosti.

Komeaa valmista multaa päivää vajaassa kolmessa viikossa!
Levittelen tätäkin kukkapenkkeihin tai kasvilavoihin. En viitsi laittaa säilytykseen kevättä
varten, etteivät hyvät mikrobit ja ravinteet mene hukkaan. Vaikkei syksy tietenkään
parasta aikaa tämän levitykselle olekaan.

6 kommenttia:

  1. Kiteytät tuossa alussa todella olennaisen kompostoinnista! Tunnen samoin, se on terapeuttista nähdä, miten kaikki muuttuu ravinteikkaaksi mullaksi. Samaa olen ihmetellyt, miten paljon yhteen bokashiämpäriin mahtuu biojätettä. Minulla on ollut bokashoinnista parin vuoden tauko, mutta toin juuri mökiltä ämpärit, että saan talveksi käyttöön. Saat todella hienoa multaa aikaiseksi Biolanista. Monella se on paljon keskeneräisempää tuossa vaiheessa. Osaatko arvioida, miten vanhaa massa on tyhjennysvaiheessa? Rikkaruohojen hapattaminen ennen puutarhakompostiin laittamista on uusi juttu minulle. Monella se varmaankin auttaisi massan multaantumisessa ja estäisi rikkaruohojen siementen säilymisen hengissä. Itse lämpökompostoin kaiken. Oletko miettinyt, että jos tuohon puutarhakompostiin laittaisi vaikka hyttysverkon ympärille, ei rikkaruohojen siemeniä pääsisi lentämälläkään multaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kompostointi on kyllä mukavaa puuhaa kaikissa eri muodoissaan. Olen siihen suorastaan koukuttunut.
      Lämpökompostorista massa on tänä kesänä mennyt läpi vauhdilla, kun lämpö on huidellut koko ajan korkealla. Olen lisännyt sinne niin paljon vihreää myös puutarhan puolelta. Sisältä meiltä ei niinkään täytettä sinne tule, kun on tuo bokashi. Oikeastaan vain kaikki se, mitä en bokashiin mielellään laita eli kahvinporot, talouspaperit, suodatinpussit, leipä , liha ja maitotaloustuotteet.
      Sipuli ja kaalikin ovat isompina määrinä hieman ongelmallisia. Mutta periaatteessa kuudessa viikossa pitäisi tuon näköistä massaa tulla, jos kompostori toimii hyvin. En valitettavasti tarkkaan muista koska viimeksi sitä tyhjensin.
      Rikkaruohojen fermentointi tuli oikeastaan tuon bokashoinnin mukana. Hapatustahan sekin on. Se nopeuttaa prosessia todella selvästi. En tiedä tuhoaako fermentointi rikkaruohojen siemenet, mutta niiden suhteen olen muutenkin antanut jo tavallaan periksi. Niitä tulee taivaalta siinä määrin, että niitä on lähes mahdotonta torjua. Viimeistään siinä vaiheessa, kun levität mullan penkkiin. Eli en ole miettinyt sen isommin siementen torjuntaa😂
      Mutta tsemppiä uuteen aloitukseen bokashoinnin kanssa!

      Poista
  2. No kyllä on tosiaan tuossa komeaa multaa monestakin pikku tehtaasta! Hieno on myös laudasta rakennettu komposti. Kiitos hapatusvinkeistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös olekin komeaa multaa?! Olen kovin ylpeä aikaansaannoksistani.
      Samoin myös mieheni minulle rakentamasta kompostilaatikosta, joka on nyt vielä vähän väärässä paikassa, mutta ehkä se pian pääsee arvoiselleen paikalle.
      Sitten vaan fermentoimaan!

      Poista
  3. Olipa mielenkiintoista tuo rikkaruohojen fermentointi. Minulle ihan uusi asia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, jos pystyin tuomaan jotain uutta juttua esille😊Sitä kyllä kannattaa kokeilla!

      Poista

Kiitos vierailustasi blogissani. Kaikki kommentit ovat tervetulleita!